Dieta pudełkowa, domowa – wybierz odpowiedni lunchbox
Postanowiłaś zabierać posiłki do pracy w lunchboxie. Potrzebujesz dobrej jakości pudełka. Na co zwrócić uwagę?
- Lunchbox musi być szczelny. Sprawdź to zanim zdecydujesz się na zakup. Poproś sprzedawcę o możliwość przetestowania.
- Dobrze, by pudełko miało możliwość mycia w zmywarce (jeśli ją posiadasz).
- Sprawdź, czy w lunchboxie możesz podgrzewać dania w mikrofalówce.
- Jeśli w pracy/szkole nie masz możliwości podgrzewania posiłków w mikrofalówce wybierz pudełko termiczne, które utrzymuje temperaturę przez minimum 4 godziny.
- Lunchbox powinien być jak najlżejszy. Zwróć uwagę na składane, silikonowe lunchboxy. Ich przenoszenie jest znacznie łatwiejsze.
- Zaletą lunchboxów są przegródki umożliwiające oddzielne zapakowanie składników dania. Warto, by pudełko miało montowane na wieczku sztućce w zestawie.
- Postaw na estetyczny, kolorowy lunchbox, który dodatkowo zachęci cię do przestrzegania diety pudełkowej.
Dieta pudełkowa - szybkie i smaczne przepisy
Masz już funkcjonalny, ergonomiczny i ładny lunchbox. Zapakuj do niego coś smacznego. Wypróbuj nasze przepisy odpowiednie w menu diety pudełkowej. Ich zaletą jest szybkość przygotowania i łatwość transportu. Domowa dieta pudełkowa jest też znacznie tańsza niż catering dietetyczny!
Stwórz zdrowy jadłospis diety pudełkowej!
Lekki lunch do pudełka
Sałaka egzotyczna z mango i kurczakiem (1 porcja)
Składniki:
- 2 garści rukoli,
- ½ mango,
- 100 g grillowanego kurczaka (z solą i curry),
- 3 łyżki kukurydzy z puszki,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego z solą pieprzem i czosnkiem w proszku,
- łyżeczka orzeszków piniowych lub pistacji.
Jak zrobić?
Mango obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj mango z pokrojonym kurczakiem rukolą i kukurydzą. Całość polej sosem z jogurtu naturalnego i posyp orzeszkami/pistacjami.
Bezglutenowy obiad do pudełka
Makaron gryczany z fasolką szparagową i sezamem (2 porcje)
Składniki:
- 150 g makaronu gryczanego,
- posiekana natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 garści ugotowanej fasolki szparagowej,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 1 szalotka lub 1/2 zwykłej cebuli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- odrobina świeżej, posiekanej papryczki chili (opcjonalnie),
- imbir w proszku.
Jak zrobić?
Szalotkę i czosnek posiekaj. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek, dorzuć chili. Do warzyw dodaj makaron, fasolkę szparagową. Całość przypraw solą, pieprzem, imbirem. Przed podaniem posyp natką pietruszki i sezamem.
Wegetariański obiad do pudełka
Wrap z awokado i mozzarellą (1 porcja)
Składniki:
- 1 placek wrap/tortilla pełnoziarnisty,
- słupki z 1/3 czerwonej papryki,
- 4 plasterki sera mozzarella,
- 1/2 awokado,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- garść liści szpinaku baby,
- łyżeczka pestek dyni.
Jak zrobić?
Na wrapie rozsmaruj awokado, skrop sokiem z cytryny. Na awokado ułóż plasterki mozzarelli, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Rozłóż szpinak, słupki papryki, posyp pestkami dyni. Zawiń, wrzuć do piekarnika lub na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzej.
Zobacz także:
Na czym polega dieta pudełkowa? Jak wybrać catering dietetyczny?
Jak schudnąć na zawsze? – wywiad z dietetykiem
Dieta Ewy Chodakowskiej - jadłospis na 7 dni!