Zupa z czerwonej soczewicy i kapusty - przepis na 4 porcje po około170 kcal
Składniki:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy
- ¼ małej główki białej kapusty
- 4 małe marchewki
- 2 żółte lub czerwone papryki
- mały seler
- średni por
- 2 średnie ziemniaki
- zielona pietruszka
- 2 kostki rosołowe lub mrożony wywar
- sól, majeranek, oregano, zielona pietruszka
Zobacz także: Dobre trawienie podczas diety strukturalnej
Sposób przygotowania
Selera, marchewkę, paprykę, selera i kapustę kroimy w paseczki i gotujemy w 2 litrach wody około 5 minut. Dodajemy soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Drobna czerwona soczewica gotuje się do miękkości około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy kostki rosołowe lub domowy wywar warzywny (lub mięsno-warzywny), solimy i doprawiamy do smaku według upodobań (majerankiem, oregano, zieloną pietruszką). Odstawiamy na 20-30 minut.
Zobacz także: Eliksir odchudzający