Płatki - jeść, żeby schudnąć?

Możemy kupić płatki czekoladowe, z miodem, z cynamonem lub zwykłe - kukurydziane. A co z płatkami fit? Czy pomagają schudnąć, a może dostarczają niepotrzebnych kalorii?
/ 04.02.2013 12:13

Płatki owsiane

Kuleczki czekoladowe, płatki z cynamonem

Jeśli nasz wybór padnie na kulki czekoladowe, płatki kukurydziane z miodem lub cynamonem to musimy wiedzieć, że nie są to płatki idealne na diecie odchudzającej. Produkty te są bardzo kaloryczne (nawet 450 kcal/ 100 g produktu) i dostarczają ogromnych ilości cukru. O ile na śniadanie warto zjeść pełnowartościowy posiłek, który dostarczy potrzebnej energii, będziemy narażeni na skoki poziomu glukozy we krwi, a zatem po chwili znów będziemy głodni - na czas diety lepiej zrezygnować z płatków smakowych.

Zobacz także: Czego nie jeść na śniadanie?

Fit na odchudzanie?

Kolejną kwestią sporną są płatki typu fit, fitness. W reklamach płatków dietetycznych panie o szczupłych sylwetkach zachęcają nas do ich kupna. Jednakże po wczytaniu się w etykietę na opakowaniu okazuje się, że są one mają one prawie 400 kcal/100 g produktu. Płatki fit są więc dobrym pomysłem na diecie, o ile zjemy ich... dosłownie 1 - 2 łyżki.

A co z płatkami kukurydzianymi?

Płatki kukurydziane mają ok. 374 kcal w 100 g produktu. Zawierają one bardzo dużo cukrów prostych, a co za tym idzie - mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, ze wprawdzie szybko poczujemy się najedzeni, za to już po godzinie znów poczujemy głód.

Przepis na zdrowe odchudzanie

Aby zdrowo się odżywiać i mieć pewność, że nie dostarczamy sobie zbyt wiele cukru, warto sięgnąć po płatki owsiane. Płatki te też mają sporą wartość kaloryczną (ok. 366 kcal/100 g), ale mimo tego, są one zdrowsze od produktów wymienionych powyżej. Przede wszystkim mają niski indeks glikemiczny, dlatego też czujemy się syci przez długi czas. Płatki owsiane bogate są także w witaminy B1 i B6. Witaminy te nie są magazynowane w naszym organizmie (ich nadmiar jest od razu wydalany z moczem), dlatego też ważne jest aby często pojawiały się w naszym jadłospisie. Biorą udział w przemianach tłuszczów i węglowodanów, wpływają na działanie układu nerwowego (poprawiają koncentrację), sercowo-naczyniowego i regulują pracę mięśni. Poprzez dużą zawartość błonnika regulują działanie układu pokarmowego, a niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) wykorzystywane są w walce z miażdżycą.

Zobacz także: Jak przygotować muesli?