Szukasz pomysłu na lekkie śniadanie? Wypróbuj puszyste placuszki bananowe fit, które przygotujesz w mgnieniu oka. Są niezwykle smaczne, pięknie wyglądają na talerzu oraz oferują wiele korzyści zdrowotnych. Dodatkowo dodają energii i sycą na długi czas.
Kaloryczność placuszków bananowych fit zależy od dodatków oraz sposobu smażenia. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, warto smażyć je na beztłuszczowej patelni. Duży dojrzały banan dostarcza ok. 135 kcal.
Z podanych poniżej przepisów najmniej kalorii mają placuszki bananowe z chudym twarogiem i odżywką białkową bez cukru, najwięcej natomiast z mąką orkiszową i kaszą jaglaną.
Spis treści:
- Jak zrobić pyszne placuszki bananowe fit?
- Jakie dodatki do placuszków bananowych fit?
- Placuszki bananowe fit z jogurtem naturalnym/skyrem
- Placuszki bananowe fit z płatkami owsianymi
- Placuszki bananowe fit z białkiem
- Placuszki bananowe fit bez jajek
- Placuszki twarogowo-bananowe fit
- Placuszki bananowe fit z kaszy jaglanej
Jak zrobić pyszne placuszki bananowe fit?
Oto kilka wskazówek, dzięki którym, uzyskasz pyszne bananowe placuszki fit:
- używaj dojrzałych bananów, najlepiej tych z brązowymi plamkami — są naturalnie bardzo słodkie i nie będziesz musiała dodawać cukru;
- wybieraj jajka z wolnego wybiegu — są dużo zdrowsze od klatkowych i zapewniają lepszą konsystencję;
- patelnia nie może być bardzo mocno rozgrzana;
- aby placuszki były jeszcze bardziej fit, smaż je na beztłuszczowej patelni;
- placki obracaj bardzo delikatnie za pomocą łopatki;
- po zdjęciu z patelni, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym;
- używaj miodu lub naturalnych zamienników cukru np. erytrytolu, ksylitolu, stewii;
- do ciasta możesz dodać siemię lniane, nasiona chia, świeże lub mrożone owoce, posiekane drobno orzechy, aromatyczne przyprawy (wanilię, kardamon, cynamon);
- nie bój się kaloryczności bananów: w umiarkowanych ilościach banany nie tuczą!
Jakie dodatki do placuszków bananowych fit?
Placuszki bananowe fit możesz podawać w wielu kombinacjach. Wyśmienicie smakują m.in. z:
- bitą śmietaną i świeżymi/mrożonymi owocami,
- polane miodem lub syropem klonowym/daktylowym i posypane orzechami;
- z gałką lodów proteinowych,
- z jogurtem greckim/serkiem kvarg i posypane startą gorzką czekoladą,
- posmarowane masłem orzechowym i z plasterkami banana,
- lekkim serkiem wiejskim i domową konfiturą.
Placuszki bananowe fit z jogurtem naturalnym/skyrem
Składniki:
- duży, dojrzały banan,
- 40 g mąki migdałowej,
- 140 g jogurtu naturalnego/skyru,
- jajko z wolnego wybiegu rozm. M,
- 0,5 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieć banana widelcem.
- Dodaj mąkę, jogurt i jajko i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw ciasto cynamonem.
- Fit placuszki bananowe z jogurtem smaż na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni lub na niewielkiej ilości oleju do zarumienia z obu stron.
fot. Placuszki bananowe fit z jogurtem naturalnym/skyrem/iStock by Getty Images/ArtLana
Placuszki bananowe fit z płatkami owsianymi bez mąki
Składniki:
- duży, bardzo dojrzały banan,
- 2 jajka z wolnego wybiegu rozm. M,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banana widelcem, dodaj jajko i wymieszaj.
- Do masy dodaj płatki owsiane i zmiksuj całość na gładką masę.
- Dopraw cynamonem i odstaw na ok. 8 minut.
- Przed nakładaniem masy bananowo-owsianej na patelnię, wymieszaj ją szpatułką.
- Placki bananowe fit z płatkami owsianymi smaż na rozgrzanej patelni.
fot. Placuszki bananowe fit z płatkami owsianymi/iStock by Getty Images/vanillaechoes
Placuszki bananowe fit z białkiem bez cukru
Składniki:
- duży, dojrzały banan,
- jajko z wolnego wybiegu rozm. M,
- 5 łyżek stołowych odżywki białkowej np. waniliowej/śmietankowej/bananowej/czekoladowej.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Placuszki bananowe fit z białkiem bez cukru smaż na lekko natłuszczonej patelni na złoty kolor z obu stron.
fot. Placuszki bananowe fit z białkiem/iStock by Getty Images/nata_vkusidey
Placuszki bananowe fit bez jajek
Składniki:
- 2 dojrzałe banany średniej wielkości,
- 140 g mąki orkiszowej,
- 100 ml mleka krowiego/roślinnego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki erytrytolu.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce przesianą mąkę, sodę oraz erytrytol.
- Dodaj rozgniecione widelcem banany oraz mleko i zmiksuj na gładką masę.
- Placuszki bananowe fit bez jajek smaż na lekko natłuszczonej patelni na małym ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron.
fot. Placuszki bananowe fit bez jajek/iStock by Getty Images/Arx0nt
Placuszki twarogowo-bananowe fit
Składniki:
- 200 g chudego twarogu,
- 1 duży banan,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banana widelcem.
- Dodaj pozostałe składniki: jajka, przesianą mąkę, jogurt naturalny, pokruszony twaróg oraz słodzik i zblenduj na jednolitą masę.
- Placuszki twarogowo-bananowe fit smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
fot. Placuszki twarogowo-bananowe fit/iStock by Getty Images/happy_lark
Placuszki bananowe fit z kaszy jaglanej
Składniki:
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- jajko z wolnego wybiegu rozm. M,
- dojrzały banan,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj kaszę jaglaną z jajkiem.
- Następnie dodaj rozgniecionego banana oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
- Placuszki bananowe fit z kaszy jaglanej smaż na rozgrzanej, natłuszczonej patelni do zarumienia z obu stron.
fot. Placuszki bananowe fit z kaszy jaglanej/iStock by Getty Images/Anna_Shepulova
Czytaj także:
Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe
Idealnie chrupiące placki z młodej kapusty
Placki z gotowanych ziemniaków na 3 sposoby
Placki z batatów - prosty i szybki przepis