1. Czym się różni pieczywo chrupkie od lekkiego?
Pieczywo chrupkie wypiekane jest w piecu, z ciasta powstałego z mąki i wody, a następnie posypywane jest różnymi dodatkami: sezamem, płatkami owsianymi, otrębami itp.Pieczywo lekkie zaś powstaje w procesie ekstruzji, podczas którego na ciasto działa bardzo wysoka temperatura i ciśnienie. W wyniku tego powstają kromeczki bardzo lekkie i puszyste. Smakuje równie dobrze jako podstawa lekkich kanapek, jak i samodzielna przekąska.
2. Co to znaczy, że pieczywo jest pełnoziarniste?
Pieczywo pełnoziarniste to takie, które jest wypiekane z mąki powstałej z całych ziaren zboża: jądra, kiełka i łuski. Nie musi zatem zawierać dosłownie pełnych ziaren – są one obecne w postaci pełnoziarnistej mąki. Produkty pełnoziarniste to jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia.3. Dlaczego pieczywo pełnoziarniste jest zdrowsze od zwykłego?
Sekret tkwi w zewnętrznej warstwie ziarna, zawierającej dużo więcej błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów niż jego środek, z którego powstaje biała (oczyszczona) mąka. Jak wykazują badania, produkty pełnoziarniste wspomagają działanie układu pokarmowego, redukują ryzyko nadwagi oraz są pomocne w profilaktyce chorób serca i cukrzycy.4. Jakie są zalety diety bogatej w produkty pełnoziarniste?
Jest ich cały szereg. Oto najważniejsze:- dłuższe uczucie sytości po posiłku
- sprawniejsze działanie układu pokarmowego
- zredukowanie ryzyka chorób serca
- zredukowanie ryzyka cukrzycy
- zredukowanie ryzyka nadwagi
- pomoc w kontroli wagi
- zredukowanie chęci sięgania po słodycze
- lepsze samopoczucie
5. Co to jest błonnik i gdzie się znajduje?
Błonnik jest związkiem występującym w pożywieniu pochodzenia roślinnego, między innymi w ziarnach zbóż. Jego rozłożenie w ziarnie nie jest równomierne i znajduje się głównie w łusce ziarna. Błonnik jest skomplikowanym związkiem, nieulegającym rozkładowi podczas trawienia.Jest on jednak niezbędnym elementem w naszej diecie: zwalnia szybkość jedzenia, wzmaga wydzielanie śliny, powodując tym rozcieńczanie próchniczogennych cukrów, wiąże i usuwa z organizmu szkodliwe substancje, wytwarza poczucie sytości i ułatwia pracę jelit. Błonnik wiąże i usuwa również część zawartego w pożywieniu tłuszczu.