Fot. Fotolia
Do nasion roślin strączkowych zaliczamy soję, soczewicę, ciecierzycę, fasolę i groch. Nasiona roślin strączkowych to przede wszystkim źródło białka i węglowodanów złożonych. Niestety prócz soi nie zawierają wszystkich aminokwasów w swojej budowie białka i powinny być spożywane wraz ze zbożami, które uzupełniają brakujący skład niezbędnych aminokwasów.
Stąd w diecie strukturalnej polecane jest łączenie np. soczewicy z kaszą gryczaną czy kaszy jaglanej z ciecierzycą. Ponadto nasiona zawierają duże ilości żelaza, witamin z grupy B, a także błonnika.
Nasiona roślin strączkowych polecane w diecie strukturalnej
- Fasola
zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, kwas foliowy, białko i błonnik. Wpływa korzystnie na odnowę flory bakteryjnej i obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.
- Groch
zawiera wapń, magnez, cynk, potas, żelazo, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Pobudza pracę żołądka i wątroby.
- Soczewica
zawiera duże ilości potasu, cynku, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Zawiera cenne izoflawonoidy o działaniu przeciwnowotworowym. Przeciwdziała także zakwaszeniu mięśni. Zawiera więcej białka niż mięso w takiej samej ilości.
- Soja
zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i dzięki temu jest dobrym źródłem białka. Ponadto jest źródłem wapnia, żelaza, fosforu, beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C
i E oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Dzięki dużej zawartości fitoestrogenów zapobiega powstawaniu raka sutka i jajników. Zawarta w niej lecytyna reguluje stężenie cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na pracę mózgu.
Zobacz także: Soja i produkty sojowe w diecie strukturalnej
Przygotowanie nasion roślin strączkowych
Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc. Jedynie soczewicy i grochu połówkowego nie trzeba moczyć. Najkrócej moczymy groch, najdłużej ciecierzycę i soję. Po namoczeniu wylewamy wodę, nie używamy już jej do gotowania. Zalewamy świeżą wodą.
- przez pierwsze 10-15 minut gotować na małym ogniu bez przykrycia,
- jeśli pojawi się piana, usunąć ją albo wymienić wodę,
- należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom: koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek,
- sól dodać pod koniec gotowania, gdyż na początku strączki nie zmiękną,
- gotujemy do miękkości.
Nasiona roślin strączkowych mają szerokie zastosowanie jako dodatek do sałatek, zup, drugich dań zamiast ziemniaków ale i jako farsze do pierogów czy naleśników.
Zobacz także: 10 produktów strukturalnych, które oczyszczą organizm z toksyn!