Monodieta (np. kaszowa, ryżowa)
Głównym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i uregulowanie poziomu glukozy we krwi. Tempo chudnięcia w monodiecie to zazwyczaj około 0,5 kg dziennie. Monodieta polega na tym, że przez kilka dni je się jeden rodzaj pożywienia na śniadanie, obiad i kolację (np. kaszę albo pszenicę albo ryż). W diecie tej nie wolno stosować cukru ani soli. W diecie wolno pić tylko wodę i słabe napary ziołowe.
Zobacz także: Produkty pełnoziarniste - dlaczego warto je jeść?
Plusy czy minusy?
To dieta jednoskładnikowa, a tylko dieta urozmaicona, czyli złożona z różnych produktów spożywczych jest w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zawiera znaczne ilości błonnika, ale podaż innych składników jest zbyt niska. Deficytowymi składnikami w monodiecie są przede wszystkim: pełnowartościowe białko, tłuszcz, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy B2, C, A, D i E.
Zobacz także: Błonnik, czyli odchudzanie bez głodzenia i zaparć
Dłuższe stosowanie i częste powtarzanie takiej diety może prowadzić do osłabienia organizmu i obniżenia odporności, co będzie efektem niedoboru składników odżywczych. Także tempo chudnięcia w tej diecie jest zbyt szybkie. Nie powinny jej także stosować osoby chorujące na choroby układu pokarmowego, które wymagają zastosowania diety lekkostrawnej.