Pomijanie posiłków
Osoby uczące się lub pracujące, bardzo często omijają posiłki. Jest to dość powszechne zjawisko, którego zwalczanie jest znaczące dla prowadzenia odpowiedniej diety. Najczęściej pomijane są śniadania i II śniadania. Osoby, które nie jedzą tych posiłków, tłumaczą się najczęściej brakiem czasu, bardzo wczesnym wstawaniem i bardzo słabym apetytem w godzinach porannych. Utrata apetytu jest możliwym zjawiskiem, jednak wśród wielu osób istnieje nawyk rezygnowania z posiłku śniadaniowego ze względu na obawę przed spożywaniem nadmiernej ilości kalorii w ciągu dnia.
Ta nieprawidłowość w żywieniu powoduje przestawienie procesu trawienia i metabolizmu oraz swoiste przesunięcie innych posiłków w ciągu dnia. Niejedzenie do południa sprawia, że organizm przyzwyczaja się do oszczędnego trybu we wczesnych godzinach i pracuje mniej wydajnie. Ważne jest, aby otrzymywał on posiłek, który dostarcza energii na tę część dnia, której energia z węglowodanów jest niezbędna np. do pracy mózgu i mięśni.
Podjadanie
Zarówno osoby młode, jak i starsze, narażone są na zjawisko podjadania niezdrowych przekąsek. Jak już wspomniałam, spowodowane jest to brakiem czasu i chęci do przygotowania prawidłowych posiłków. Konsekwencją podjadania jest niekontrolowane zwiększenie kaloryczności diety, tłuszczów nasyconych, cukrów prostych, a nawet cholesterolu. Słodycze są najczęstszą przekąską, ubogą w składniki odżywcze, po którą sięgają chętnie zarówno osoby dorosłe, jak i małe dzieci. Podjadanie tego typu produktów zaburza apetyt i regularność posiłków, zubaża dietę w witaminy i składniki mineralne.
Nieregularność posiłków
Prawidłowym nawykiem, często trudnym do zrealizowania, jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu. W ciągu dnia powinno się spożywać 5-6 posiłków: 3 główne i 2 dodatkowe. Do posiłków głównych zalicza się śniadanie, obiad i kolację. Dodatkowymi są: drugie śniadanie i podwieczorek. Jeśli odstępy między nimi są zbyt krótkie, organizm nie zużywa dostarczonych kalorii, lecz częściowo je gromadzi. Podobny, niekorzystny efekt, jest wówczas, gdy posiłki są tak oddalone od siebie, że wywołują uczucie głodu.
Zobacz także: Wszystko co powinnaś wiedzieć o cholesterolu
Bardzo późne spożywanie posiłku
Metabolizm organizmu spowalnia swoją pracę w godzinach wieczornych i nocnych, dlatego ostatni posiłek powinien przypadać na około 2-3 godziny przed snem. Ta część dnia wykorzystywana jest do budowania ciała, w przeciwieństwie do godzin porannych, kiedy organizm zużywa dostarczane kalorie i składniki odżywcze do zabezpieczenia potrzeb energetycznych. Dostarczanie nadmiernej ilości kalorii w porze wieczornej powoduje odkładanie ich w postaci tkanki tłuszczowej.
Istotne jest, aby ostatnie posiłki (podwieczorek i kolacja) nie zawierały węglowodanów z pieczywa, kasz, makaronów, owoców i ziemniaków. Węglowodany na podwieczorek powinny pochodzić z warzyw lub małej ilości owoców, a na kolację z samych warzyw. Dodatkiem do posiłków może być jogurt, kefir, maślanka, mięso z drobiu, jajo i ryba. Sałatki i surówki z dodatkiem małej ilości mięsa są znakomitym rozwiązaniem na posiłki wieczorne.
Co kształtuje nasze nawyki żywieniowe?
Już w wieku szkolnym, człowiek często decyduje o własnym żywieniu. Nieprawidłowe nawyki nie kształtuje wyłącznie szkoła, lecz najczęściej ogromny wpływ mają rodzinne przyzwyczajenia. Jako grupa, wzajemnie na siebie oddziałująca, społeczeństwo uczy nawyków, które różnią się znacząco zarówno od siebie, jak i nawyków rodzinnych. Wśród czynników kształtujących nieprawidłowe nawyki żywieniowe są także:
• Pragnienie niezależności w wieku dojrzewania, młodzieńczym, szkolnym. Prowadzi to często do aktów przeciwstawiania się rodzinnemu wzorcowi żywienia, łamanie zakazów: na przykład spożywania słodyczy.
• Potrzeba akceptacji ze strony rówieśników. Nawyki żywieniowe rówieśników najczęściej determinują dokonywane wybory żywieniowe; przebywanie z innymi ma większe znaczenie niż czas spożywania posiłków rodzinnych; rzadsze spożywanie posiłków głównych, częste przekąski.
• Zwiększenie mobilności prowadzi do częstego jedzenia w restauracjach typu fast-food.
• Plan szkolny i plan pracy utrudniają przygotowywanie posiłków i regularne ich spożywanie. W niekorzystnym planie zajęć poza domem znaczące jest znalezienie nawet krótkiego czasu wolnego, przerwy, aby zorganizować posiłek.
Polecamy: Jakie grupy tłuszczów zagrażają Twojemu zdrowiu?
Źródło: Anika Ragiel, "Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!", Wydawnictwo Printex