słodycze, odchudzanie, emocje fot. www.sxc.hu

Jak zwalczyć nawyk podjadania?

Podjadanie uważa się za jeden z głównych czynników prowadzących do otyłości. Czy jednak zawsze podjadanie jest tuczące i musi prowadzić do nadwagi? A może istnieją produkty, które możemy zjadać między posiłkami bez obaw wzrostu wagi?
/ 26.01.2012 11:38
słodycze, odchudzanie, emocje fot. www.sxc.hu

Złe nawyki żywieniowe, takie jak jedzenie w pośpiechu, nieregularne posiłki, a także podjadanie, uważa się za główne przyczyny nadwagi i otyłości. Podjadamy zwłaszcza wtedy, gdy odstępy między kolejnymi posiłkami są bardzo długie. Nieraz podjadanie wiąże się także z przygotowywaniem potraw – przecież musimy kilka razy spróbować jedzenia, aby dobrze je doprawić.

Podjadanie przyczyną nadwagi

Chipsy, batoniki, czekolada… czasem zjadamy je nie tylko z głodu, ale także dlatego, że jesteśmy zdenerwowani. W pracy również nie ma czasu na normalny posiłek, a takie produkty szybko zaspokoją nasz głód bez odrywania się od ważnych zadań.

Często sięgamy po kaloryczne przekąski, siedząc przed telewizorem. Automatyczne jedzenie podczas oglądania filmu jest bardzo niebezpieczne, ponieważ mózg zajęty czym innym nawet nie rejestruje, jak dużo zjedliśmy. Jeśli taka sytuacja się powtarza, to bardzo łatwo o nadwagę i otyłość.

Polecamy także: Wpływ otyłości na ciążę

Jak zapobiec nadwadze?

Najlepiej po prostu nie kupować i nie gromadzić w domu słodyczy czy innych produktów, które mogą łatwo stać się przekąskami, a nie dostarczają organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

Ważne jest także regularne jedzenie 5 posiłków dziennie w odpowiednich odstępach czasu. W posiłkach tych powinny znaleźć się węglowodany złożone (np. pełnoziarnisty chleb i makaron, kasze), po których przez długi czas czujemy się najedzeni. Unikniemy wtedy sytuacji, że jesteśmy bardzo głodni i zamiast przygotować pełnowartościowe danie, sięgamy po niezdrową i  wysokokaloryczną przekąskę.

Warto także zapisywać codziennie, co i o jakiej godzinie zjedliśmy. Wtedy możemy dokładniej przyjrzeć się naszemu podjadaniu i zacząć je kontrolować.

Zobacz także: Modne sposoby odchudzania

Zdrowe podjadanie

Co jednak zrobić, gdy jesteśmy głodni, a do następnego posiłku jeszcze dużo czasu? Nie warto głodować, trzeba coś zjeść, ale nasze przekąski wybierajmy mądrze.

Jedzmy tylko  takie produkty, które dostarczają  organizmowi nie tylko kalorie, ale także witaminy i składniki mineralne.

  • Zamiast słodyczy dobre będą surowe lub suszone owoce, które dostarczą nam energii i zaspokoją ochotę na coś słodkiego.
  • Dużo energii da nam także zjedzenie garści nie solonych orzechów albo pestki dyni czy ziarna słonecznika.
  • Jeśli musi być to czekolada, to wybierzmy kilka kostek gorzkiej zamiast mlecznej.
  • Ci, którzy lubią cały czas coś jeść, patrząc w ekran, niech przygotują sobie porcję pokrojonych warzyw np. marchewki czy papryki. Można zjeść ich nawet dużą ilość, nie są kaloryczne, a dostarczą organizmowi wielu witamin.