Fot. Fotolia
Jajka w diecie strukturalnej – źródło wartościowego białka
Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W zawartym tłuszczu istotną część stanowią fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia.
Głównym fosfolipidem jest lecytyna, niezbędna do sprawnego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Ma ona też korzystny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.
Częścią lecytyny zawartej w jaju jest cholina, której potrzebujemy do regeneracji wątroby. Jajka zawierają wapń, żelazo, cynk, mangan, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 Żółtko jest cennym źródłem witamin A, D oraz E. Natomiast jaja nie zawierają witaminy C.
Najbardziej wartościowe są jajka gotowane na miękko, kiedy żółtko jest w postaci półpłynnej, a całe białko równomiernie ścięte. Nie powinno spożywać się surowych jaj, gdyż zawierają awidynę, która zaburza przyswajanie biotyny (witaminy H).
Pomimo złej opinii o jajkach nie powinniśmy ich unikać i bez obaw można spożywać 4-5 w tygodniu.
Zobacz także: Cholesterol w jajku – fakty i mity
Omlet z pieczarkami lub soczewicą
Przepis na jedną porcję około 320 kcal
Składniki:
- 2 jaja
- łyżka oliwy
- 2-3 łyżki mleka
- 200g pieczarek
- sól, pieprz
Pieczarki kroimy i smażymy na łyżce oliwy; studzimy. Jajka dokładnie roztrzepać widelcem lub mikserem na jednolitą masę, posolić i dodać pieprzu. Dodajemy pieczarki i wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Kiedy masa zetnie się przewracamy szeroką łopatką na drugą stronę.
Zamiast pieczarek możemy użyć według upodobań innych składników np. zielonego groszku, gotowanej soczewicy, pomidorów z cebulą lub dowolnych warzyw.
Zobacz także: Jak czytać oznakowanie jaj?