Sezon na cukinie w pełni, dlaczego więc nie wykorzystać tego pysznego warzywa do kulinarnych eksperymentów?
Z cukinii można zrobić prawie wszystko. Wystarczy odrobina fantazji i możemy wyczarować bardzo smaczne potrawy. Moja ostatnia cukiniowa kombinacja to gulasz z cukinii. Jestem pewna, ze zaskoczy was swoim aromatem i smakiem. Polecam!!
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- średnia cukinia,
- 2 piersi z kurczaka,
- przyprawa do mięsa,
- 2 papryki kolorowe,
- 30 dag pieczarek,
- cebula,
- pomidory w zalewie w kawałkach,
- natka pietruszki,
- koncentrat pomidorowy,
- ostra i słodka papryka w proszku,
- vegeta,
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzana oliwę. Oprószyc przyprawa do mięsa i podlać odrobina wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do lekko podsmażonego mięsa. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucić obrane pieczarki pokrojone na drobne kawałki. Całość podlać odrobiną wody.
Następnie obrać cukinię i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do potrawy razem z pomidorami w puszcze. W 1/2 szklanki wody rozpuścić dwie łyżki koncentratu pomidorowego i wlać do potrawy. Dusić wszystko razem kilka minut. Przyprawić papryką w proszku, vegetą.
Jeżeli danie jest dość kwaśne, to doprawiamy cukrem, bądź dodajemy odrobinę słodkiego ketchupu. Całość posypać natką pietruszki.
Gulasz można podawać z ryżem, ale równie wyśmienicie smakuje jako samodzielna potrawa. Przyrządza się go bardzo szybko i jest naprawdę nieskomplikowanym daniem, przez co zachęcam do gotowania go nawet tych, którzy za mistrzów uznawać się nie powinni.
Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem. Bogata jest w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten.Jest niskokaloryczna, a zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Jedzmy więc cukinie, na zdrowie!