Spis treści:
Dieta Ewy Chodakowskiej - jadłospis na 7 dni + przepisy
Dzień 1.
Śniadanie: Owsianka z bananem i suszoną żurawiną
Składniki:
- 250 ml mleka 1,5%,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki płatków żytnich,
- pół średniego banana,
- łyżka suszonej żurawiny
Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
Sposób przygotowania: Zagotuj mleko z płatkami. Do gotowej owsianki wrzuć pokrojonego w plastry banana i żurawinę.
II śniadanie: Twarożek z ogórkiem i koperkiem
Składniki:
- 150 g twarożku,
- 1/3 zielonego ogórka,
- łyżka posiekanego koperku,
- łyżeczka pestek słonecznika,
- sól i pieprz,
- kromka chleba graham
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Twarożek wymieszaj z posiekanymi ogórkiem i koperkiem, pestkami słonecznika. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebem graham.
Obiad: Ratatouille
Składniki:
- pół średniego bakłażana,
- pół średniej cukinii,
- średnia papryka czerwona,
- pół średniej cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 małe pomidory,
- liść laurowy,
- szczypta suszonego tymianku,
- sól i pieprz,
- grzanka z chleba pełnoziarnistego
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w grube plastry, oprósz solą, pozostaw na 30 min. Plastry opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj. Na oliwie z oliwek podsmaż cukinię, paprykę i bakłażana. Pomidory sparz, obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, liść laurowy, tymianek i pomidory. Duś chwilę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj warzywa, duś 10 min. Podawaj z grzanką z chleba pełnoziarnistego.
fot. Adobe Stock
Podwieczorek: Deser jogurtowo-jabłkowy
Składniki:
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
- pół łyżeczki miodu,
- szczypta cynamonu,
- średniej wielkości jabłko,
- 2 orzechy włoskie
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Jogurt zmiksuj z miodem i cynamonem, schłódź. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Orzechy włoskie posiekaj. W wysokiej szklance ułóż na przemian jogurt i owoce z orzechami.
Kolacja: Sałatka warzywna z grillowanym łososiem
Składniki:
- 100 g surowego łososia,
- pół paczki mieszanki sałat,
- 2 średnie pomidory,
- pół średniej pokrojonej drobno cebuli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół wyciśniętego ząbka czosnku,
- szczypta soli morskiej,
- pieprz ziołowy i zioła prowansalskie do smaku
Do picia: szklanka zielonej herbaty
Sposób przygotowania: Łososia smaż na patelni grillowej 15 min. Warzywa pokrój, dopraw i skrop oliwą z oliwek.
Dzień 2.
Śniadanie: Omlet z owocami
Składniki:
- białka z 3 jajek,
- żółtka z 2 jajek,
- łyżeczka pełnoziarnistej mąki pszennej,
- łyżeczka cukru pudru,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- średnie kiwi,
- 1,5 średniej mandarynki
Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
Sposób przygotowania: Ubij białka na sztywno. Żółtka utrzyj z mąką i cukrem pudrem. Na oliwie z oliwek usmaż omlet. Podawaj z pokrojonymi w plastry kiwi i mandarynką.
II śniadanie: Kanapka z pastą z ciecierzycy
Składniki:
- 40 g ciecierzycy,
- ząbek czosnku,
- 1/4 pęczka kolendry,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka ostrej papryki,
- sól, pieprz,
- kumin do smaku,
- kromka pieczywa pełnoziarnistego
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Ugotuj ciecierzycę. Wszystkie składniki pasty z przyprawami zmiksuj w blenderze. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Obiad: Pierś z indyka na sałatce ze szpinaku
Składniki:
- filet z piersi indyka,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- 1/3 średniej czerwonej cebuli,
- 1/4 pęczka koperku,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki musztardy,
- łyżeczka pestek słonecznika,
- 2 łyżki kaszy kuskus
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Indyka natrzyj czosnkiem i oliwą, usmaż z dwóch stron. Na umytym szpinaku ułóż indyka, pomidorki i pokrojoną w piórka cebulę, polej sosem powstałym ze zmiksowania koperku, soku z cytryny i musztardy, posyp pestkami i podawaj z kaszą.
Podwieczorek: Koktajl malinowy z otrębami
Składniki:
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 3/4 szklanki malin (mogą być mrożone),
- 2 łyżki otrąb pszennych
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Jogurt, maliny i otręby zmiksuj na gęsty koktajl. Jeśli owoce będą mrożone, miksuj 2 min. dłużej.
fot. Adobe Stock
Kolacja: Curry warzywne
Składniki:
- 200 g kalafiora,
- średnia marchewka,
- 80 g fasolki szparagowej,
- 1/3 średniej cebuli,
- ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
- 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka curry,
- szczypta imbiru,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki ryżu brązowego
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Kalafiora umyj, podziel na różyczki, gotuj ok. 5 min. w lekko osolonej wodzie razem z pokrojoną w plasterki marchewką i fasolką szparagową. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulkę, czosnek, dodaj warzywa, curry, imbir, sól i pieprz. Wlej bulion warzywny i duś kilka minut. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i posyp natką pietruszki. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Dzień 3.
Śniadanie: Kanapki z pastą rybno-twarogową
Składniki:
- 70 g wędzonego dorsza,
- plaster chudego sera twarogowego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka szczypiorku,
- łyżeczka natki pietruszki,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- 3 rzodkiewki,
- 10 plasterków zielonego ogórka,
- łyżka kiełków słonecznika,
- 2 kromki chleba graham
Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki pasty zmiksuj w blenderze. Podawaj na chlebie graham. Kanapkę udekoruj kiełkami słonecznika.
II śniadanie: Jogurt naturalny z owocami świeżymi i suszonymi
Składniki:
- 100 g jogurtu naturalnego,
- ćwiartka średniego jabłka,
- 2 śliwki,
- 2 suszone morele
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Jogurt wymieszaj z drobno pokrojonymi owocami.
Obiad: Zapiekanka z kaszy gryczanej i warzyw
Składniki:
- 150 g kaszy gryczanej,
- 80 g brokułów,
- pół średniej papryki czerwonej,
- średnia marchewka,
- pół średniej cebuli,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- plaster sera żółtego,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły umyj, podziel na różyczki i blanszuj przez ok. 3 min. we wrzątku. Umytą paprykę pokrój w paski, umytą i obraną marchewkę w słupki. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Na oliwie smaż przez ok. 5 min. paprykę, cebulę i marchewkę. W naczyniu żaroodpornym ułóż kaszę i warzywa, całość polej jogurtem naturalnym, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu ułóż plaster sera żółtego. Zapiekaj przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Zapiekankę podawaj posypaną natką pietruszki.
Podwieczorek: Sałatka owocowa z granatem i miodem
Składniki:
- 1/3 granatu,
- kilka winogron,
- mandarynka,
- pół średniego jabłka,
- średnie kiwi,
- pół łyżeczki miodu
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Owoce umyj, pokrój, wymieszaj w miseczce i polej miodem.
Kolacja: Sałatka z pieczonym kurczakiem
Składniki:
- 80 g filetu z piersi kurczaka,
- pół ząbka czosnku,
- sól, pieprz biały,
- rozmaryn do smaku,
- 70 g sałat: lodowej, strzępiastej, rukoli, radicchio,
- 1 średniego ogórka zielonego,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- 4 zielone oliwki bez pestek,
- łyżeczka pestek słonecznika,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki musztardy
Do picia: szklanka zielonej herbaty
Sposób przygotowania: Filet natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. ok. 20 min. Sałaty umyj i osusz, dodaj pokrojonego ogórka, pomidorki, oliwki, posyp słonecznikiem. Na sałatach ułóż kurczaka, całość polej oliwą wymieszaną z cytryną i musztardą.
Dzień 4.
Śniadanie: Owsianka z otrębami pszennymi i musem truskawkowym
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżka otrębów pszennych,
- szklanka mleka 1,5%,
- garść truskawek
Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
Sposób przygotowania: Zagotuj mleko z płatkami i otrębami. Truskawki rozgnieć i podgrzej z łyżeczką miodu, aż będą miękkie. Owsiankę podawaj z ciepłym musem.
II śniadanie: Twarożek z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem
Składniki:
- 150 g twarożku,
- garść rukoli,
- 2 plastry suszonych pomidorów,
- 1/3 ząbka czosnku,
- łyżeczka sezamu,
- sól, pieprz,
- kromka chleba pełnoziarnistego
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Twarożek wymieszaj z rukolą, posiekanymi pomidorami, czosnkiem i sezamem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z pieczywem.
Obiad: Morszczuk zapiekany z selerem naciowym i koperkiem
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1/4 średniej cebuli,
- pół średniej marchewki,
- liść laurowy,
- sól i pieprz cytrynowy,
- 100 g fileta z morszczuka,
- pół łodygi selera naciowego,
- 1/4 średniego pora,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- łyżka koperku,
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej,
- 5-6 liści zielonej sałaty z łyżeczką oliwy z oliwek
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Posiekaną cebulę i część pokrojonej w kostkę marchewki podsmaż na oliwie. Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem. Rybę umyj i włóż na 10 min. do gorącej marynaty. Odsącz i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Seler, por i pozostałą marchewkę pokrój w plastry. Gotuj 3-4 min. Warzywa ułóż na filetach. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Rybę z warzywami polej przygotowanym sosem . Zapiekaj przez 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą jęczmienną i zieloną sałatą polaną oliwą.
Podwieczorek: Sałatka owocowo-warzywna
Składniki:
- tarte jabłko,
- średnia tarta marchewka,
- mandarynka,
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Owoce i warzywa wymieszaj w miseczce z jogurtem naturalnym
Kolacja: Faszerowana cukinia
Składniki:
- cukinia,
- 30 g piersi z kurczaka,
- łyżeczka kaparów,
- pół średniej cebuli,
- sól, pieprz,
- oregano,
- białko z połowy jajka,
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżeczka posiekanego koperku
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż połowę miąższu. Mięso zmiel i wymieszaj z posiekanym miąższem cukinii, kaparami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Masę połącz z ubitym białkiem jajka. Połówki cukinii napełnij nadzieniem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, wlej bulion warzywny. Piecz ok. 35 min. w temp. 180 st. C. Sos powstały podczas pieczenia połącz z jogurtem naturalnym i koperkiem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Upieczoną cukinię polej sosem.
Dzień 5.
Śniadanie: Kanapki z pikantną pastą z fasoli
Składniki:
- 3 łyżki białej fasoli,
- 1/4 małej papryczki chilli,
- 1/4 średniej papryki,
- pół ząbka czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta cząbru,
- pieprz czarny,
- chilli do smaku,
- 2 kromki żytniego chleba razowego
Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
Sposób przygotowania: Ugotuj fasolę, a następnie rozgnieć ją widelcem. Wymieszaj z posiekaną papryczką chilli, papryką, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw cząbrem, pieprzem i chilli. Podawaj z pieczywem
II śniadanie: Jogurt z muesli i owocami
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- łyżka muesli z płatków owsianych i żytnich,
- 3 suszone śliwki
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Jogurt wymieszaj w muesli i pokrojonymi suszonymi śliwkami.
Obiad: Duszona wołowina z pieczarkami
Składniki:
- 150 g chudej wołowiny,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- pół ząbka czosnku,
- 60 g pieczarek,
- sól, pieprz,
- oregano,
- pół łyżki koncentratu pomidorowego,
- szczypta oregano,
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak,
- surówka z czerwonej kapusty: 40 g kapusty, jabłko, cebula, łyżeczka oliwy z oliwek
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Wołowinę umyj i pokrój w kostkę. Smaż na oliwie z posiekanym czosnkiem przez 2-3 min. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Dodaj umyte pieczarki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez 5 min. Mięso połącz z koncentratem pomidorowym, zagotuj i zestaw z ognia. Podawaj z ugotowanym pęczakiem i surówką z czerwonej kapusty.
fot. Adobe Stock
Podwieczorek: Sałatka owocowa z orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym
Składniki:
- średnia brzoskwinia,
- mandarynka,
- pół średniego kiwi,
- 1/3 średniego banana,
- łyżka siekanych orzechów włoskich,
- łyżka jogurtu naturalnego
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Pokrój owoce i orzechy. Wymieszaj z jogurtem.
Kolacja: Sałatka z jajek, brokułów i kukurydzy
Składniki:
- 100 g brokułów,
- 2 łyżki kukurydzy,
- jajko ugotowane na twardo,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka pestek dyni,
- sól, pieprz
Do picia: szklanka zielonej herbaty
Sposób przygotowania: Ugotowane i podzielone na różyczki brokuły wymieszaj z kukurydzą i pokrojonym jajkiem. Dodaj jogurt i pestki dyni. Dopraw solą i pieprzem.
fot. Adobe Stock
Dzień 6.
Śniadanie: Pudding z kaszy jaglanej z owocami
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 300-350 ml mleka 1,5%,
- szczypta cynamonu,
- pół średniego banana,
- 2-3 daktyle bez pestek,
- pół szklanki borówek amerykańskich lub jagód
Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj w proporcji wody 2:1 z mlekiem. Dodaj cynamon, banana i daktyle. Całość zmiksuj i odstaw na noc do lodówki. Podawaj z borówkami lub jagodami.
II śniadanie: Pumpernikiel z awokado
Składniki:
- pół średniego awokado,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka serka naturalnego,
- pół kromki pumpernikla
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Miąższ z awokado skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z serkiem. Pastę wyłóż na pumpernikiel.
Obiad: Papryka faszerowana mięsem z indyka i kaszą gryczaną
Składniki:
- 2 średnie czerwone papryki,
- pół szklanki kaszy gryczanej,
- 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 120 g mielonej piersi indyka,
- 3 pieczarki,
- plaster żółtego sera,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- pół jajka,
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
- pół łyżeczki sosu sojowego,
- sól, pieprz,
- oregano,
- łyżeczka siekanej natki pietruszki
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Paprykom odetnij czapeczki z szypułką i wyjmij gniazda nasienne. Ugotuj kaszę gryczaną. Na oliwie podsmaż indyka. Pieczarki, ser, cebulę i czosnek posiekaj i wymieszaj z jajkiem, bulionem warzywnym i mięsem. Dopraw sosem sojowym, solą, pieprzem i oregano. Paprykę wypełnij nadzieniem i piecz w naczyniu żaroodpornym ok. 40 min. w temp. 180 st. C. Gotowe danie udekoruj natką.
Podwieczorek: Surówka selerowo-jabłkowa
Składniki:
- 1/3 selera,
- pół średniej marchwi,
- średnie twarde jabłko,
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz biały
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Warzywa i jabłko utrzyj na grubej tarce, wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Kolacja: Potrawka z czerwoną fasolą i pomidorami
Składniki:
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- pół cebuli,
- pół ząbka czosnku,
- 1/3 średniej marchewki,
- 1/3 średniej cukinii,
- 1/3 puszki pomidorów bez skórki,
- 150 g czerwonej fasoli,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- cząber,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- kromka chleba graham
Do picia: szklanka zielonej herbaty
Sposób przygotowania: Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj startą marchewkę, pokrojoną cukinię i pomidory. Wlej 1/4 szklanki wody, dodaj fasolę i przypraw. Duś przez 15 min. Gotowe danie posyp natką pietruszki i podawaj z pieczywem graham.
Dzień 7.
Śniadanie: Pieczywo z jajkami na twardo z farszem wiosennym
Składniki:
- 2 jajka,
- 8 rzodkiewek,
- pół zielonego ogórka,
- łyżka serka homogenizowanego,
- sól, pieprz,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- 3 liście sałaty,
- łyżka kiełków lucerny,
- liść sałaty,
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo. Przekrój wzdłuż na połowę i wyjmij żółtka. Posiekaj rzodkiewki i ogórka. Serek utrzyj z żółtkami, solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnione rzodkiewki, ogórka i szczypiorek, wymieszaj. Białka wypełnij przygotowanym nadzieniem, udekoruj kiełkami lucerny. Jajka podawaj na sałacie z pieczywem pełnoziarnistym.
II śniadanie: Kanapka z twarożkiem z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem
Składniki:
- 150 g twarożku,
- garść rukoli,
- 2 plastry suszonych pomidorów,
- 1/3 ząbka czosnku,
- łyżeczka sezamu,
- sól, pieprz,
- kromka pieczywa pełnoziarnistego
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Twarożek wymieszaj z siekaną rukolą, pomidorami i czosnkiem. Posyp sezamem, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Obiad: Pieczony łosoś cytrusowy
Składniki:
- 1/4 średniej pomarańczy,
- 1/3 cytryny,
- 150 g filetu z łososia,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól, biały pieprz,
- 100 g gotowanych na parze brokułów posypanych sezamem,
- 3 łyżki dzikiego ryżu
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Pokrój pomarańczę i cytrynę. Łososia umyj i ponacinaj z jednej strony. Skrop octem balsamicznym i oliwą, przypraw solą i pieprzem. Ułóż nacięciami do góry na wysmarowanej folii aluminiowej. W nacięciach umieść cząstki owoców, folię zawiń. Piecz przez ok. 45 min. w 180 st. C. Podawaj z gotowanymi na parze brokułami i gotowanym dzikim ryżem.
Podwieczorek: Koktajl egzotyczny z migdałami
Składniki:
- pół średniego banana,
- średnie kiwi,
- 3/4 szklanki kefiru,
- 5 migdałów
Do picia: szklanka wody mineralnej
Sposób przygotowania: Banana, kiwi i kefir zmiksuj, posyp posiekanymi migdałami.
fot. Adobe Stock
Kolacja: Szaszłyki warzywne
Składniki:
- pół średniej cebuli,
- pół średniej cukinii,
- pół średniej czerwonej papryki,
- pół średniego bakłażana,
- 6-8 pieczarek,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz
Do picia: szklanka zielonej herbaty
Sposób przygotowania: Cebulę i cukinię pokrój w plastry, paprykę i bakłażana w grubą kostkę. Na patyczki nadziej warzywa i pieczarki. Szaszłyki polej oliwą z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Piecz aż będą rumiane w temp. 180 st. C.
Zasady diety Ewy Chodakowskiej
Najważniejsze założenia diety proponowanej przez Ewę Chodakowską to:
- Jedz w sposób urozmaicony. Nie musisz eliminować żadnej dużej grupy.
- W ciągu dnia zjedz 5 posiłków (3 główne i 2 przekąski).
- Stawiaj na sezonowe warzywa i owoce.
- Jedz warzywa we wszystkich kolorach tęczy. Naturalne barwniki warzyw to silne antyoksydanty.
- Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu.
- Planuj posiłki z tygodniowym wyprzedzeniem.
- Na zakupy chodź z listą potrzebnych składników.
- Nie dopuszczaj, by przerwy między posiłkami były dłuższe niż 4 h.
- Dietę uzupełnij regularnym treningiem.
Dowiedz się więcej o odchudzaniu z Ewą Chodakowską:
Jak schudnąć? Oto 10 rad Ewy Chodakowskiej
Hit! Jeden dzień z książki Ewy Chodakowskiej