Dietetyczne sałatki na sylwestra warto przygotować jako urozmaicenie klasycznych, często kalorycznych i tłustych przekąsek sylwestrowych. Poznaj nasze pomysły na zdrowe sałatki sylwestrowe i karnawałowe. Te przepisy na dietetyczne sałatki na sylwestra na pewno cię nie zawiodą.
Spis treści:
- Dietetyczna sałatkaz szynką parmeńską, burakiem i fasolą
- Sałatka dietetyczna z fenkułem, bobem i porem
- Sałata z jajkiem w koszulce, wędzonym pstrągiem i marynowanymi grzybkami
- Sałatka z przegrzebkami, jabłkiem i selerem naciowym
- Zielona dietetyczna sałatka sylwestrowa z awokado
- Dietetyczna sałatka z grillowanymi warzywami
- Wyjątkowa sałatka rakowa z ziołowo-limonkową salsą
- Sylwestrowy Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym
Sałatka z szynką parmeńską, burakiem i fasolą
Składniki (dla 2 osób):
- 1 opakowanie mieszanki sałat,
- 1 duży ugotowany i obrany burak,
- 1 czerwona cebula,
- 200 g ugotowanej fasoli,
- oliwa, czosnek, rozmaryn,
- 5 plasterków szynki parmeńskiej.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki włóż mieszankę sałat.
- Buraka pokrój w słupki. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. Możesz dodać też ser pleśniowy.
- Polej sosem na bazie oliwy z podsmażonym czosnkiem i rozmarynem.
fot. Dietetyczna sałatka sylwestrowa z szynką parmeńską/ Adobe Stock, timolina
Sałatka dietetyczna z fenkułem, bobem i porem
Składniki (dla 2 osób):
- 1 opakowanie mieszanki sałat,
- 1 fenkuł,
- 200 g obranego bobu,
- jasna część małego pora,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- garść prażonych pestek słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki.
- Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków.
- Całość posyp pestkami słonecznika.
- Dopraw sosem winegret.
Sałatka sylwestrowa z jajkiem w koszulce, wędzonym pstrągiem i marynowanymi grzybkami
Składniki (dla 2 osób):
- 1 opakowanie mieszanki sałat,
- 100 g wędzonego pstrąga,
- 50 g marynowanych grzybków,
- 2 łyżki siekanego szczypiorku,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Mix sałat wysyp do naczynia.
- Za pomocą palców podziel mięso z pstrąga, dodaj grzybki i szczypiorek.
- Zagotuj wodę, dodaj do niej ocet winny (około 20 ml na litr wody) i sól. Mieszaj energicznie do momentu kiedy powstanie „wir”. Wbij wtedy jajko i gotuj 2 minuty.
- Po tym czasie wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej, połóż na sałacie i delikatnie przekrój.
- Dopraw sosem winegret lub dressingiem z pieczonej papryki.
Wyjątkowa sałatka dietetyczna z przegrzebkami, jabłkiem i selerem naciowym
Składniki (dla 2 osób):
- 1 opakowanie mieszanki sałat,
- 12 małży św. Jakuba,
- 2 kłącza selera naciowego,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 30 g masła.
Sposób przygotowania:
- Seler pokrój w 1 cm kawałki.
- Orzechy upraż na suchej patelni. Odstaw do ostygnięcia.
- Przegrzebki osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozpuść masło na patelni i obsmaż małże po minucie z każdej strony.
- Obierz jabłko i pokrój w paski, orzechy posiekaj.
- W dużym naczyniu wymieszaj sałatę z pozostałymi składnikami. Dopraw sosem winegret.
fot. Sałatka z przegrzebkami/ Adobe Stock, tbralnina
Zielona dietetyczna sałatka sylwestrowa z awokado
Składniki (dla 2 osób):
- 1 opakowanie jarmużu,
- 1 awokado,
- 100 g orzechów piniowych,
- 1 zielony ogórek,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 cytryna,
- przyprawy do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Awokado umyj, obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
- Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Umyty i osuszony szczypiorek posiekaj.
- Ogórka umyj i pokrój w dużą kostkę.
- Jarmuż wysyp do półmiska, dodaj awokado, ogórka i posiekany szczypiorek, a następnie dopraw sosem winegret i wymieszaj.
- Na koniec posyp uprażonymi orzeszkami piniowym.
fot. Sałatka dietetyczna z jarmużem i awokado/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Dietetyczna sałatka sylwestrowa z grillowanymi warzywami
Składniki (dla 2 osób):
- 1 mieszanka sałat,
- 1 duża pomarańczowa papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 cukinia,
- 200 g pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- świeże liście oregano,
- ser typu feta w kawałku,
- przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw.
- Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem winegret i dodaj grillowane warzywa i pieczarki.
- Całość posyp fetą i udekoruj listkami oregano.
fot. Dietetyczna sałatka sylwestrowa z grillowanymi warzywami/ Adobe Stock, annapustynnikova
Dietetyczna sałatka rakowa z ziołowo-limonkową salsą
Składniki (dla 2 osób):
- 400 g obgotowanych ogonów rakowych,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- 1 limonka,
- 1 łyżka posiekanej szałwii,
- 1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej,
- 1 suszona, drobno pokrojona figa,
- 1/2 papryczki chilli,
- 1/2 łyżki cukru,
- sól do smaku,
- kromki pieczywa chrupkiego.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj skórkę z limonki, wyciśnij sok, przełóż do miseczki.
- Dodaj posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę, oliwę z oliwek i szczyptę soli.
- Salsę wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Przygotowane ogony rakowe zalej ziołowo-limonkową salsą, wymieszaj, dopraw i odstaw do lodówki na kolejne 20 minut.
- Sałatkę ułóż na pieczywie chrupkim, udekoruj ziołami. Podawaj z cząstkami cytryny.
fot. Sałatka z rakami/ Adobe Stock, kochabamba
Sylwestrowy Gravlax z sosem jogurtowo-koperkowym
Składniki na rybę (dla 2 osób):
- 900 g łososia,
- 1 1/2 łyżki soli morskiej,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 1/2 łyżki cukru białego,
- 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta,
- 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu,
- 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu,
- kromki pieczywa chrupkiego.
Składniki na sos jogurtowo-koperkowy:
- 300 ml jogurtu greckiego,
- 1 łyżka posiekanego kopru,
- 1 łyżka pokrojonego grapefruita,
- 1 łyżka miodu,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią łososia.
- Ułóż w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykryj folią spożywczą i mocno obciąż.
- Zostaw w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn.
- Czwartego dnia wyjmij łososia, usuń nadmiar marynaty, zawiń w folię spożywczą i odstaw na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania.
- Łososia pokrój w cienkie plastry, ułóż na pieczywie chrupkim, polej sosem jogurtowo-koperkowym.
fot. Gravlax z łososia/ Adobe Stock, nblxer
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 16.12.2014.
Czytaj także:
Dietetyczny obiad - 16 szybkich, prostych, niskokalorycznych dań
Dietetyczna kolacja - 7 najlepszych propozycji na pyszną i zdrową kolację! [PRZEPISY]
Fit śniadania z jajek - przepisy na dietetyczne śniadania z jajek