Latem zamiast sałatki z ciężkim sosem na bazie majonezu czy śmietany, wybierz surówkę ze świeżych warzyw, takich jak papryka, ogórek czy pomidory. Bardzo wdzięcznym dodatkiem do sałatek są pomidorki koktajlowe – małe pomidorki można przekroić na pół albo dodawać w całości.
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi - przepis
Składniki (dla 2 osób):
- 10 pomidorków koktajlowych (30 kcal),
- 1/2 długiego zielonego ogórka (11 kcal),
- 50 g sera feta (130 kcal),
- garść natki pietruszki,
- garść rukoli,
- pęczek rzodkiewek (15 kcal),
- 1 duża papryka (60 kcal).
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (30 kcal),
- sól,
- pieprz,
- suszony tymianek.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, ser feta pokrój w kostkę.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Ogórka nie obieraj, pokrój na grube półplasterki.
- Z papryki wydrąż gniazdo i pokrój w paski.
- Rukolę i natkę pietruszki opłucz.
- Rzodkiewki pokrój i wymieszaj całość.
- 2 łyżki oliwy wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i suszonego tymianku – dodaj do warzyw i sera, wymieszaj. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi gotowa!
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 24.06.2014.
Więcej przepisów z pomidorkami koktajlowymi:
Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków i serów. Prosty przepis
Marynowane pomidorki koktajlowe