Ciasteczka takie, dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej zapewniają długotrwałe odczucie sytości, co stanowi ich niewątpliwą zaletę. Mąka ta bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, gdyż zawiera wszystkie trzy części składowe ziarna. Jest dobrym źródłem błonnika, regulującego procesy trawienne oraz magnezu, żelaza, fosforu i cynku.
Zobacz też: Produkty pełnoziarniste - dlaczego warto je jeść?
Ciasteczka z ziarenkami
- 100 g margaryny
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g cukru brązowego
- jajko
- ½ łyżki proszku do pieczenia
- 2- 3 łyżki pełnotłustego mleka
- 2 łyżki niskosłodzonego dżemu
- duża garść ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj jajko. Mąkę wymieszaną z proszkiem dodawaj partiami do masy na przemian z mlekiem. Ciasto wyłóż na stolnice posypaną mąką, cienko rozwałkuj i wycinaj ciasteczka za pomocą szklanki. Następnie przełóż je na blachę wyłożona pergaminem. Każde ciastko posmaruj dżemem i posyp ziarnami słonecznika. Piecz 20 min. w nienagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 220°C.
Polecamy: Amarantus - zboże XXI wieku