Zwiększenie kaloryczności powinno się wahać od 0-300 kcal/ dzień (w zależności od dobowego zapotrzebowania na energię danej osoby), ponieważ większość czasu przebywamy w ogrzewanych pomieszczeniach, co minimalizuje ilość energii potrzebnej do ogrzewania organizmu.
Zasady zimowej diety
Jednakże szczególnie zimą należy zadbać o przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia: jedząc regularnie co 3h czyli 5- 6 posiłków dziennie (3 posiłki główne, 2-3 przekąski), powoli przeżuwając pokarm, pijąc min 2 l płynów dziennie15-30 minut przed posiłkiem oraz 2h po posiłku, spożywając pokarmy jak najmniej przetworzone zawierające naturalne witaminy i enzymy wspomagające układ trawienny i odporność organizmu, zachowując odpowiednie proporcje składników pokarmowych w diecie (udział energii z: węglowodanów 55-65% , z białka 12-14%, z tłuszczów 25-30% ), dostarczając 25-40 g błonnika, ograniczając spożycie soli do max 5 g/ dobę, tłuszczów nasyconych (masło, obłuszczone mięsa smażone na tłuszczu), a także słodyczy do 1-2 porcji/ tydzień, stroniąc od kawy, alkoholu, narkotyków, palenia tytoniu itp. Dieta powinna być jak najbardziej kolorowa i urozmaicona.
Polecamy: Jak zmniejszyć kaloryczność tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw?
Składniki zimowych posiłków
Szczególnie warto podkreślić znaczenie spożywania regularnych ciepłych posiłków, co zapobiegnie nadmiernemu wychładzaniu się organizmu. Pomocne są również ciepłe napoje (polecamy herbatę z imbirem - ma właściwości rozgrzewające lub/i z miodem).
Praktycznie w naszej diecie powinny przeważać warzywa (o intensywnej barwie np. zielonej, żółtej, czerwonej: jarmuż, szpinak, brokuły, papryka, pomidory, rzeżucha, brukselka, bakłażan, buraki, chilli) i owoce (kiwi, ananas, wiśnie, czarny bez, porzeczki, jagody, maliny, truskawki, poziomki, jeżyny, żurawiny, jarzębina, cytrusy- grejpfrut, cytryna, limonka), potrawy z pełnoziarnistych mąk, kasze, ryż, ziemniaki, rośliny strączkowe, produkty mleczne 2% z naturalnymi kulturami bakterii (maślanka, kefir, jogurt naturalny), ryby (słonowodne i słodkowodne), chude części mięs (pierś indycza, kurczaka, cielęcina, schab). Oprócz tego warto zadbać o regularne spożycie produktów działających bakteriobójczo i wspomagających naszą odporność takich jak: cebula, czosnek, chrzan, imbir oraz napary z ziół (pokrzywa, rumianek, melisa, szałwia, dzika róża, mięta).
Zobacz także: Odżywianie - fakty i mity
Ponadto zbawienne dla naszych ciał; szczególnie dla odporności, błon śluzowych i skóry jest tran w dawce od 5-10 g/dzień.