Jak przygotować z warzyw i owoców małe co nieco na sylwestra?

Owocowe szaszłyki - proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!
Jeżeli dbasz o linię i sama organizujesz Sylwestra, wypróbuj jedno z naszych pysznych, dietetycznych menu sylwestrowych, opartych na owocach, warzywach, chudym mięsie, owocach morza i innych produktach diety strukturalnej.
Owocowe szaszłyki - proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Trudno jest przetrwać Sylwestra bez uszczerbku na wadze, gdyż imprezy sylwestrowe połączone są zazwyczaj z ucztami obfitującymi w kaloryczne smakołyki.

Wszystkie przepisy pochodzą z Odchudzającej Książki Kucharskiej dr Marka Bardadyna (2008/ Rebis). 

Propozycja 1 – Kolorowy zawrót głowy (na 8 osób)

Zob. także: Jak przetrwać święta na diecie

Warzywa z dipem z awokado (ok. 130 kcal/porcję)

Dojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestkę, łyżeczką wyjmij miąższ do miseczki i skrop go sokiem z cytryny, a następnie zmiksuj z rozdrobnionym ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką sosu chilli oraz 2 łyżeczkami majonezu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do surowych warzyw pokrojonych w słupki (np. seler naciowy, marchew oraz czerwona papryka).

Szaszłyki warzywne (ok. 25 kcal/porcję)

Do szaszłyków potrzebujesz pomidorków koktajlowych, kalafiora i brokuł podzielone na różyczki oraz małe pieczarki. Warzywa zamarynuj w oliwie z oliwek z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz ziołami prowansalskimi. Warzywa nabijaj naprzemiennie na patyczki od szaszłyków i gotuj na parze przez 30 minut.

Pomidory faszerowane kaszą kuskus (ok. 180 kcal/porcję)

Dwie marchewki, 2 ząbki czosnku oraz pęczek dymki oczyść, drobno pokrój i podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodaj 2 szklanki wody, sól, curry i zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp 200 g kaszy kuskus i wymieszaj.

Z 8 pomidorów odkrój wierzch, wydrąż i napełnij farszem. Wstaw do naczynia żaroodpornego i podlej 2 szklankami rosołu. Łyżeczkę masła rozgrzej, posyp szczyptą mąki i zrób zasmażkę, wlej ½ szklanki rosołu i gotuj przez chwilę. Dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj. Zasmażkę ułóż na pomidorach i przykryj odciętymi wierzchami. Zapiekaj ok. 15 min. w temperaturze 170°C.

Kociołek Manhattan (ok. 180 kcal/porcję)

Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujesz: 6 średnich ziemniaków, 2 duże cebule, białą część 2 porów, 2 duże marchewki, 8 krojonych pomidorów, 2 puszki małż, 2 łyżki masła lub 6 łyżek oliwy z oliwek, świeży lub suszony tymianek, sól, liść laurowy, szczypta białego mielonego pieprzu. Ziemniaki i marchewkę pokrój w centymetrową kostkę, a pora i cebulę drobno posiekaj.

Warzywa wrzuć do rondla o grubym dnie na rozgrzane masło lub oliwę i powoli duś około 10 minut. Dolej około 2 litry wody i dodaj pomidory, tymianek, liść laurowy, pieprz i łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć przełóż z puszki małże wraz z sosem i wszystko razem gotuj jeszcze 15 minut. Odstaw na 10 minut i ewentualnie posól jeszcze do smaku.

Zob. także: Święta bez dodatkowych kilogramów

Sałatka z kurczakiem z grilla i grejpfrutem (ok. 310 kcal/porcję)

Zrób marynatę do kurczaka z 4 łyżek oliwy z oliwek, soku z 2 cytryn i gotowej mieszanki ziołowej do potraw z grilla. 8 piersi z kurczaka (po ok. 150g) lekko rozbij i dokładnie natrzyj marynatą, odstaw do lodówki na około pół godziny. Posól bezpośrednio przed pieczeniem lub grillowaniem.

Piersi z kurczaka zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz przez 15 minut zawinięte i 10 minut odkryte (możesz je również upiec na grillu).

Kurczaka pokrój w paski. 8 średnich cykorii podziel na listki i dokładnie umyj. 4 czerwone grejpfruty obierz i podziel na małe cząstki. 800 g pieczarek umyj i pokrój. Do sałatki możesz je dodać surowe lub upieczone.

W misce wymieszaj cykorię, kawałki grejpfruta, pieczarki oraz kurczaka. Wymieszaj 16 łyżek jogurtu naturalnego z sokiem z 2 cytryn i ulubionymi ziołami.

Polej sosem sałatkę. 

Ponadto podaj świeże owoce, pełnoziarniste pieczywo i napoje.

Życzymy udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku!

Redakcja poleca

REKLAMA