- O założycielu Gaca System
- Kilka słów wstępu o diecie Konrada Gacy
- Przepis na razowe spaghetti z wołowiną
- Przepis na pierś z kurczaka z morelą i serem
- Przepis na omlet z kurczakiem i rukolą
- Przepis na zupę z dyni i soczewicy
- Przepis na wegetariańskie gołąbki
Kim jest Konrad Gaca
Dieta Konrada Gacy
Dieta Konrada Gacy, a inaczej - system żywieniowy - to plan na redukcję nie tylko tkanki tłuszczowej, lecz także wyeliminowanie stresu, zadbanie o zdrowie i utrzymanie organizmu w dobrej kondycji.
1. Razowe spaghetti z wołowiną
Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny,
- 200 g mieszanki ulubionych warzyw,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- Przyprawy (chili, czosnek, pieprz),
- 800 g makaronu razowego.
Sposób przyrządzenia: mięso dopraw ulubionymi przyprawami, następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową (nie dodawaj tłuszczu!). Usmaż pod przykryciem.
Warzywa ugotuj na parze i dodaj do nich rozdrobniony z wodą koncentrat pomidorowy, a następnie dodaj wszystko do wołowiny. Duś pod przykryciem 10 minut.
Tak przygotowanym sosem polej wcześniej ugotowany makaron razowy.
fot. Adobe Stock
2. Pierś z kurczaka faszerowana morelą i serem
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka,
- 150 g sera białego,
- 80 g jogurtu naturalnego,
- pół łyżeczki miodu,
- 50 g suszonych moreli,
- Pieprz, papryka słodka,
- 8 listków świeżej mięty,
- 20 g suszonych ziół,
- 20 g kiełków lucerny,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek posiekanego czosnku,
- 200 g dzikiego ryżu.
Sposób przygotowania: Z białego sera, jogurtu, miodu i moreli robimy "twarożek". Przyprawiamy pieprzem, papryką i miętą. Rozklepujemy filet i delikatnie obsypujemy ulubionymi ziołami.
Kładziemy na nim kiełki i twaróg, zawijamy w roladki. Pieczemy przez 25 minut w 100 stopniach.
W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy zioła i czosnek. Następnie takim sosem polewamy ryż i roladki.
fot. Adobe Stock
3. Omlet z rukolą i kurczakiem
Składniki:
- 3 jajka,
- Świeża rukola,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 2 pieczarki,
- Ząbek czosnku,
- Kruszona papryczka chili,
- 50 g piersi z kurczaka,
- Tymianek.
Sposób przygotowania: Jajka roztrzep widelcem. Sparzone i obrane ze skórki pieczarki i pomidorki koktajlowe pokrój na plasterki.
Czosnek zmiażdż w prasce. Rukolę posiekaj. Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Czosnek, kurczaka, pieczarki i połowę pozostałych składników wrzuć na patelnię i duś pod przykryciem.
Następnie odłóż kilka plasterków pieczarek na bok, a resztę dodaj do jajek, dopraw chili i tymiankiem. Całość usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Ozdób wcześniej odłożonymi plasterkami pieczarek i pozostałymi składnikami.
fot. Adobe Stock
4. Zupa z dyni i soczewicy
Składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
- 800 g dyni,
- Sok z jednej pomarańczy,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki curry,
- 3 pomidory,
- Pieprz, szczypiorek,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania: Do bulionu dodaj dynię i cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gotuj na małym ogniu (aż dynia zmięknie). Dodaj sok z pomarańczy, całość zmiksuj, dopraw curry.
Następnie wsyp wypłukaną soczewicę i gotuj na małym ogniu. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, dopraw pieprzem.
Udekoruj jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.
fot. Adobe Stock
5. Gołąbki z soczewicy i kaszy jęczmiennej zapiekane w pomidorach
Składniki:
- Kilka liści sparzonej kapusty białej,
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 10 małych pieczarek,
- Kurkuma,
- 3 ząbki czosnku,
- Pieprz.
Sposób przygotowania: ugotuj soczewicę, a następnie zblenduj ją z ugotowanym na parze czosnkiem.
Wymieszaj wszystko z ugotowaną kaszą, kurkumą i pieprzem. Farsz zawiń w liście kapusty, ułóż w naczyniu żaroodpornym, a pomiędzy włóż ugotowane na parze pomidorki koktajlowe i pieczarki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut.
fot. Adobe Stock
Warto przeczytać:
Gaca System pod lupą dietetyczki Polki.pl
Dieta redukcyjna - czy jest dla ciebie?