Owszem fasola jest wysokokaloryczna. Jednak analizując pozostałe produkty w codziennym menu, na przykład soki owocowe, które niekoniecznie są najlepszym źródłem witamin, a jeśli są dosładzane - tym bardziej nie, sery - w zależności jakie, mogą być zgubne; nie wykluczałabym akurat fasoli. Wymienił Pan tylko kilka produktów, nie jestem w stanie ocenić Pana stylu żywienia bez precyzyjnego wywiadu i zalecić odpowiedniego menu nie znając Pana.
Jeśli chodzi o fasolę, tak jak napisałam, ma dużo kcal ale jest bogata w potas, selen, magnez, witaminy z grupy B, witaminy C oraz E - silne przeciwutleniacze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, także w odpowiednich ilościach fasola jak najbardziej powinna być spożywana, chociażby ze względu na białko roślinne i właściwości "zbawienne" dla jelita grubego.
Zobacz także: Co powinieneś wiedzieć o fasoli?
Masz problem z nadwagą albo niedowagą? Nie wiesz, jak dobrać odpowiednie składniki do swojej diety? Zapytaj eksperta. Wyślij pytanie na adres lifestyle@infornext.pl.