Spis treści:
- Sałatka z borówkami, gorgonzolą i pumperniklem
- Bataty zapiekane ze świeżą kolendrą i solą morską
- Kanapka z pastą z pieczonych warzyw
- Sałatka z szynką wiejską i pieczoną dynią
- Pieczone warzywa z lekkim dipem
- Sałatka z białej fasoli, selera naciowego i mięty
- Rollsy z cukinii i tuńczyka
- Sałatka z jajkiem i kiełkami, z sosem jogurtowo-musztardowym
- Bakłażany nadziewane mięsem z indyka
- Sałatka z roszponki, fety, orzechów i kiełków
Sałatka z borówkami, gorgonzolą i pumperniklem - 280 kcal
Składniki:
- 2 garście szpinaku,
- 40 g sera gorgonzola,
- 1 kromka pumpernikla,
- 1/2 szklanka borówek amerykańskich.
Sposób przygotowania:
- Ser i pumpernikiel rozkrusz.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
Bataty zapiekane ze świeżą kolendrą i solą morską - 240 kcal
Składniki:
- 1 batat,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- kilka listków świeżej kolendry,
- sok z cytryny,
- sól morska,
- tymianek.
Sposób przygotowania:
- Batata umyj, przekrój na pół i wyznacz widelcem rowki wzdłuż miąższu.
- Skrop z wierzchu olejem i cytryną, dopraw.
- Piecz w 220°C około pół godziny, aż do uzyskania miękkości.
- Podawaj z kolendrą.
fot. iStock by Getty Images
Kanapka z pastą z pieczonych warzyw - 250 kcal
Składniki:
- 1/3 cukinii,
- 1 marchew,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1 łyżeczka oleju lnianego,
- 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz ze skórki i części niejadalnych, podpiecz w piekarniku w 200°C do zbrązowienia.
- Wszystkie zblenduj na gładką masę, dodaj olej lniany, dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z chlebem żytnim pełnoziarnistym.
fot. iStock by Getty Images
Sałatka z szynką wiejską i pieczoną dynią - 200 kcal
Składniki:
- 100 g dyni,
- 2 plastry szynki wiejskiej,
- garść sałaty,
- pomidor,
- 1/2 ugotowanego jajka,
- kilka czarnych oliwek.
Sposób przygotowania:
- Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój w ósemki.
- Pół ugotowanego jajka i szynkę pokrój w kostkę.
- Dynię podpiecz w piekarniku do miękkości i dodaj miąższ do sałatki.
- Oliwki możesz pokroić w prążki lub wrzucić w całości.
Pieczone warzywa z lekkim dipem - 170 kcal
Składniki:
- pomidor,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 1/2 cukinii,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- pieprz,
- sól morska,
- oregano.
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój na kawałki, ułóż na blaszce.
- Skrop oliwą, dopraw.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
- Do warzyw przygotuj dip czosnkowo-koperkowy.
- Do jogurtu wciśnij czosnek przez praskę, dodaj posiekany koperek i przyprawy.
Sałatka z białej fasoli, selera naciowego i mięty - 360 kcal
Składniki:
- 1/2 szklanki białej fasoli,
- 1 łodyga selera naciowego,
- kilka czarnych oliwek,
- kilka listków mięty,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- tymianek,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Białą fasolę namocz przez noc.
- Odlej wodę i przepłucz nasiona.
- Gotuj je przez około półtorej godziny do uzyskania miękkości.
- Oliwki i seler naciowy pokrój na kawałki, miętę porwij palcami.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami, polej całość.
Rollsy z cukinii i tuńczyka - 230 kcal
Składniki:
- 100 g cukinii,
- 100 g tuńczyka z wody,
- pomidor,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1 łyżeczka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Pomidory posiekaj w drobną kosteczkę, odsącz.
- Wymieszaj z tuńczykiem i oliwą, ugniatając widelcem na jednolitą masę.
- Do nadzienia dodaj pestki słonecznika.
- Zawijaj w plastry cukinii.
Sałatka z jajkiem i kiełkami, z sosem jogurtowo-musztardowym - 310 kcal
Składniki:
- garść sałaty,
- garść roszponki,
- kilka listków rukoli,
- 1 pomidor,
- 4 rzodkiewki,
- 1 jajko kurze lub 2 przepiórcze,
- 1 łyżka kiełków brokuła,
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka musztardy francuskiej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jako na twardo.
- Ugotowane jajko i warzywa pokrój w nieregularną kostkę.
- Przygotuj sos, łącząc jogurt z musztardą.
- Sałatę porwij palcami.
- Wszystko wymieszaj.
fot. iStock by Getty Images
Bakłażany nadziewane mięsem z indyka - 330 kcal
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 100 g mięsa z piersi indyka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka orzechów piniowych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- cynamon,
- kardamon.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana rozkrój na pół i ponacinaj miąższ w kratkę – nie usuwaj gniazda nasiennego.
- Skrop oliwą i piecz około pół godziny bez przykrycia w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu wyrzuć pestki, a resztę miąższu wydłub i zostaw w miseczce.
- Mięso zmiel w maszynce, wymieszaj z przyprawami, surowym jajkiem, pieczonym miąższem i orzechami.
- Piecz przez pół godziny.
Sałatka z roszponki, fety, orzechów i kiełków - 190 kcal
Składniki:
- 40 g sera feta,
- garść roszponki,
- garść kiełków rzodkiewki,
- 3 orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
- Orzechy rozdrobnij, fetę pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
Przepisy zaczerpnięte z magazynu Be Active Dietetyka & Fitness.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 11.01.2016.
Więcej pomysłów na kolacje:
Dietetyczne kolacje, które nie tuczą: przepisy dla każdego
Dietetyczna kolacja - 7 najlepszych propozycji
Dietetyczna kolacja - 4 pomysły na posiłek w wersji fit