Których produktów dietetycznych należy unikać?

Na rynku istnieje mnóstwo produktów dietetycznych – jednak ich producenci zwyczajnie „oszukują” konsumenta. Jakie produkty warto kupować, a jakich należy unikać? Czy warto jeść wafle ryżowe? Dlaczego lepiej samemu przygotować dressing? Czym jest seitan? Jakie ryby najlepiej wybierać?
/ 11.01.2013 11:57
warzywa, sklep, senior, dieta, jedzenie, produkty, zakupy fot. Fotolia

Jak „skuteczne” są wafle ryżowe?

Wafle ryżowe to najbardziej wypromowany dietetyczny produkt wszechczasów. Nie daj się nabrać! Pomimo tego, że są niskotłuszczowe albo beztłuszczowe, ich indeks glikemiczny może sięgać nawet 91. – co to oznacza? Przede wszystkim to, że poziom glukozy we krwi wzrośnie niesamowicie szybko, przez co twój organizm odpowie produkcją insuliny. Efekt działań stanie się odwrotny do pożądanego – znowu poczujesz się głodny i sięgniesz po kolejną przekąskę.

(Bez)tłuszczowy dressing

Mogłoby się wydawać, że to idealne rozwiązanie dla osób odchudzających się – ale czy na pewno? Dressing to połączenie octu oraz olejów roślinnych, wydawałoby się doskonały składnik dopełniający nasze dania. Niestety producenci dodają do nich również cukier albo syrop fruktozowy.

Najlepiej, gdy sami przygotowujemy dressing. Możemy wtedy w pełni kontrolować, to co się w nim znajduje.

„Chińskie” mięso – czyli czym jest seitan?

 Seitan to zamiennik mięsa dla wegetarian. Nie jest jednak wytworzony z soi –  to czysty gluten.

Dlaczego powinno się go unikać? Gluten to białko roślinne występujące w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Duża liczba osób jest uczulona na gluten. Niektórzy nawet o tym nie wiedzą, ponieważ celiakia coraz częściej występuje u dorosłych, a nie tylko u dzieci. Poza tym często wystawianie się na działanie czynnika alergizującego może spowodować rozwój alergii.

Zobacz też:Dlaczego warto jeść kiełki?

Ryba rybie nierówna

Ryby to zdrowy i pełnowartościowy produkt – zawierają duże ilości kwasów omega3, białka oraz składników mineralnych. Niestety ze względu na zanieczyszczenie środowiska ryby mogą zwierać śladowe ilości rtęci.

Mięso rekina w porównaniu na przykład do mięsa tuńczyka zawiera 3-krotnie więcej rtęci. Jest szczególnie niewskazane dla kobiet w ciąży i  kobiet karmiących. Sytuacja wygląda podobnie w przypadku płytecznika. Do koszyka z zakupami najlepiej włożyć łososia.

Dlaczego lepiej unikać produktów wysokoprzetworzonych?

Świeże bułeczki, biały chleb, makarony i biały ryż – te produkty zostają oczyszczone z błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Czasami nawet naturalnie występujące substancje zastępowane są syntetycznymi. Dlatego zawsze wybieraj produkty pełnoziarniste.

Zobacz także: Dlaczego zdrowa żywność jest droższa?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)