Rodem z Burgundii
Chardonnay ma swoją ojczyznę w Burgundii, skąd rozprzestrzenił się do ponad 30 innych krajów, gdzie cieszy się powodzeniem u plantatorów – m.in. przez wzgląd na łatwość uprawy i możliwości adaptacyjne. Burgundzki Chardonnay pochodzi głównie z wielkich winnic Cote de Beaune.
Wino wielkiej klasy, lecz słabego charakteru
Ogólnoświatową sławę Chardonnay zawdzięcza świeżemu, soczystemu smakowi - ocenianemu jako smak wielkiej klasy. Jest to wino o słabym charakterze - znaczy to, że od tego, jakie będą losy grona, zależy finalny smak trunku. Jeśli wino fermentowało lub starzało się w dębowych beczkach, możemy spodziewać się posmaku dębu, chleba lub wanilii. Stan nieklarowny daje efekt złożoności smaku, z kolei fermentacja jabłkowo – mlekowa (tzw. fermentacja małolaktyczna) owocuje delikatnym, kremowym w smaku winem.
Zobacz także: Kuchnie regionalne Francji
Bukiet win
Chardonnay może wabić delikatną nutką zapachową miodu, karmelu lub orzechów. Bukiet wina często jest lekko owocowy, przesiąknięty esencją cytrusów, fig, melonów lub jabłek. Jego ostateczny kształt zależy w głównej mierze od miejsca uprawy i sposobu, w jaki wino dojrzewa.
ABC Chardonnay!
Chardonnay charakteryzuje się niezwykłą wszechstronnością, przez co staje się podstawą do coraz to nowszych złożonych win białych. Jest też często głównym składnikiem szampana – kiedy zawartość Chardonnay w szampanie wynosi 100%, oznacza się go marką Blanc de Blanc.
Owa wszechstronność Chardonnay sprawiła, że stało się ono trunkiem masowo produkowanym, łatwo dostępnym. Ilość nie przekładała się na jakość wina. W latach 90. wśród koneserów popularna stała się zasada „ABC Chardonnay” – „Anything But Chardonnay” (tłum. „Cokolwiek, prócz Chardonnay”). Smakosze wina i sommelierzy odżegnywali się od konsumpcji win ze szczepu Chardonnay. Obecnie obserwuje się odwrotną tendencję. Zamiast „Cokolwiek, prócz Chardonnay”, zwykło się mawiać „Cokolwiek, byle Chardonnay!” Trudno się temu dziwić…
Zobacz także: Starożytne wino i suszone owoce
Chardonnay w towarzystwie…
Wina ze szczepu Chardonnay idealnie komponują się z daniami z drobiu, ryb i owoców morza. Dobierając wino do potrawy, warto zwrócić uwagę na fakt, że najczęściej kierujemy się podobieństwami budowy i smaków. Tak więc: wino z intensywnym aromatem nada się do ryb wędzonych lub pikantnych potraw kuchni azjatyckiej. Ekstraktywność wina powinna się równać smakowi dania. Przyprawy współgrające z bukietem Chardonnay to m.in. goździk, imbir i szałwia.