Mniszek lekarski - dmuchawiec na wiele dolegliwości

Mniszek pospolity, zwany potocznie mleczem lub dmuchawcem ma nie tylko mnóstwo właściwości leczniczych, ale jest też smacznym i zdrowym dodatkiem do letnich dań. Poznaj zalety mniszka lekarskiego.

/ 3 tygodnie temu
Mniszek lekarski - dmuchawiec na wiele dolegliwości fot. Fotolia

Mniszek lekarski - dmuchawiec na wiele dolegliwości

Mniszek pospolity (inaczej mlecz, dmuchawiec) to pospolity chwast rosnący na łąkach i w parkach, o wielu właściwościach leczniczych.

Mniszek pospolity, zwany potocznie mleczem lub dmuchawcem ma nie tylko mnóstwo właściwości leczniczych, ale jest też smacznym i zdrowym dodatkiem do letnich dań. Poznaj zalety mniszka lekarskiego.

Mniszek pospolity ma wiele zalet. W terapiach naturalnych wykorzystuje się głównie korzeń i liście mniszka, można zbierać się również kwiaty. Liście mniszka zawierają m.in. karotenoidy (barwniki roślinne), które zwalczają wolne rodniki, minerały (w tym potas, magnez i krzem), a także witaminy C i A oraz witaminy z grupy B. Natomiast korzeń mniszka pospolitego zawiera duże ilości inuliny, czyli prebiotyku, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych. Ma również substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym i fitosterole, które m.in. obniżają stężenie cholesterolu we krwi, a także sole potasu.

Jak działa mniszek lekarski?

Mniszek pospolity wspomaga pracę wątroby i nerek, czyli narządów odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Korzystnie wpływa na tempo metabolizmu i działa moczopędnie, zapobiegając obrzękom.

Co można zrobić z korzenia mniszka lekarskiego

Wino z korzenia mniszka

3 łyżki rozdrobnionego suchego korzenia mniszka zalej 3/4 l białego wina gronowego. Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie – codziennie potrząsaj naczyniem. Następnie przecedź przez podwójnie złożoną gazę. Pij po łyżce 2–3 razy dziennie po jedzeniu. Wino z mniszka jest doskonałe na poprawę trawienia, w łagodzeniu niestrawności, problemach z wątrobą, a także wspomagająco przy reumatyzmie.

Co można zrobić z liści mniszka lekarskiego

Młodziutkie liście mniszka lekarskiego świetnie komponują się z kiełkami, szczypiorkiem, rzodkiewką, jajkami na twardo i ostrym serem. Aby pozbyć się gorzkawego smaku liści wystarczy je zblanszować we wrzątku (1-2 min) lub wymoczyć w zimnej, lekko słonej wodzie (ok. pół godziny).

Poznaj przepis na miód z mniszka lekarskiego

Zupa z liści mniszka lekarskiego

Składniki:
4 garście liści mniszka
średnia cukinia
2 małe ogórki
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
łyżka posiekanego koperku
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie: Cukinię i ogórki umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Zalej bulionem i gotuj 20-25 minut. Dodaj opłukane dokładnie liście mniszka i zmiksuj. Dopraw. Podaj z dodatkiem koperku.
Ciepła zupa z mniszka jest bogata w witaminy A, D i E, flawonoidy i sole mineralne. Jest lekkostrawna,  stymuluje produkcję kwasów żołądkowych. Wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

Co można zrobić z kwiatów mniszka lekarskiego

Napar z kwiatów mniszka
Przygotowanie: 2 łyżeczki ususzonych kwiatów mniszka zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pół szklanki odcedzonego naparu zaleca się pić 2 razy dziennie.

Bezcukrowy napar  z kwiatów mniszka, uspokaja, ale też obniża poziom glukozy we krwi, dlatego jest polecany osobom, których problemem jest „wysoki cukier”.

Odkryj inne zalety pospolitych chwastów.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)