POLECAMY

4 pytania o dobry cholesterol HDL

Od jego poziomu zależy zdrowie serca. Jak go podwyższyć HDL? Jakie są normy dobrego cholesterolu i czy można go mieć za dużo? Przeczytaj!

/ 2 miesiące temu
4 pytania o dobry cholesterol HDL fot. Fotolia

1. Dlaczego HDL to „dobry" cholesterol?

HDL to rodzaj lipoprotein o wysokiej gęstości - czyli cząsteczek, które łączą w sobie białka i tłuszcze. HDL ma przy tym tę zdolność, że potrafi zbierać krążące we krwi nadwyżki cholesterolu i  dostarczać  je do wątroby. Tam są przetwarzane. To ważne, bo, gdyby nadwyżka cholesterolu krążyła we krwi, zaczęłaby się odkładać w ściankach naczyń krwionośnych i tworzyć blaszki miażdżycowe. A te, jaki już sama nazwa wskazuje – przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. W efekcie jej rozwoju obłożone cholesterolem naczynia stają się mniej elastyczne i mają coraz mniejszą średnicę (co prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi). A jeśli blaszka miażdżycowa pęknie, w okół niej tworzy się skrzeplina. Może ona doprowadzić do zatkania jakiegoś istotnego naczynia krwionośnego (do powikłań należą np. udar mózgu czy zawał serca).

2. Jakie są normy dla cholesterolu HDL?

Przypadku frakcji HDL określono tylko dolną granicę normy. I tak:

  • u mężczyzn nie powinno być mniej niż >40 mg/dl (lub > 1,0 mmol/l) HDL w surowicy krwi
  • u kobiet nie mniej niż 45 mg/dl (lub > 1,2 mmol/l)

Górna granica nie została ustalona. Badania pokazały bowiem, że im wyższe stężenie HDL, tym mniejsze ryzyko powikłań wynikających z nadwyżki cholesterolu.



Warto wiedzieć
Cholesterol jest nam potrzebny do życia. Organizm wykorzystuje go bowiem do produkcji witamin, hormonów czy tworzenia błon komórkowych.
Nawet u ludzi z bardzo wysokim poziomem HDL jest w stanie zorganizować potrzebną mu ilość cholesterolu.
Dlatego – zwłaszcza u osób z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia – zaleca się by HDL osiągał wartości nie zbliżone do dolnej granicy normy lecz o wiele wyższe, najlepiej przekraczające 70 mg/dl (lub > 1,8 mmol/l) w surowicy krwi.
I choć odnotowano przypadki, potwierdzające że HDL powyżej 120 mg/dl może już działać niekorzystnie, jednak miało to miejsce głównie u osób rasy żółtej, z mutacjami genów odpowiedzialnych za podwyższone ryzyko sercowe.
Problem ten dotyczy jednak nielicznych. Ala większości z nas osiągnięcie pułapu HDL powyżej 120 mg/dl wydaje się  niemal nierealne. Dla odmiany coraz młodsze osoby mają deficyt dobrego cholesterolu. Za niski poziom HDL podnosi zaś ryzyko chorób układu krążenia.

3. Jak się ma ilość HDL do cholesterolu całkowitego i trójglicerydów?

Gdy zrobisz lipidogram (czyli badanie pokazujące stężenie we krwi cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, LDL oraz trójglicerydów), weź pod uwagę, że wszystkie widoczne na nim wyniki nie sumują się. Warto jednak wiedzieć, że powinny utrzymywać się tylko w granicach normy, ale także we właściwych proporcjach. Najlepiej, gdyby cholesterolu HDL było

  • 3:1 w stosunku do cholesterolu całkowitego (czyli jeśli mamy cholesterol całkowity w okolicy 190 mg/dl, to wskazane, by HDL było nie mniej niż 60 z hakiem)
  • 1:2  - w zestawieniu z trójglicerydami (jeśli zatem mamy trójglicerydy w okolicach dopuszczalnej normy, czyli maks.150 mg/dl, to dobrze by było, gdyby HDL wypadł w okolicach 75 mg/dl).

4. Jak podnieść cholesterol HDL?

Podstawowe czynniki, które wpływają na zwiększenie stężenia dobrego cholesterolu to:

  • utrzymywanie prawidłowej masy ciała, a w razie potrzeby jej redukcja;
  • regularna, umiarkowana aktywność fizyczna (najlepiej 5 razy w tygodniu, za każdym razem po min. 30 minut)
  • umiarkowane picie alkoholu (kieliszek dziennie);
  • dieta sprzyjająca powstawaniu HDl – co istotne, dobrego cholesterolu nie znajdziesz bezpośrednio w produktach (cholesterol, który się w żywności znajduje nie jest ani dobry, ani zły - to po prostu rodzaj tłuszczu). Niektóre składniki sprzyjają jednak tworzeniu się HDL. Należą do nich np.: zawierające kwasy omega-3 ryby i owoce morza oraz tłuszcze roślinne i orzechy; obfitujące w błonnik warzywa i produkty pełnoziarniste.

Jeżeli jednak naturalne metody nie skutkują w wystarczającym stopniu lub oprócz niskiego HDL mamy znacznie podniesione trójglicerydy, zły cholesterol LDL lub cholesterol całkowity, konieczne jest wdrożenie leczenia (w leczeniu zaburzeń cholesterolowych najczęściej stosuje się statyny).

Tu znajdziesz więcej informacji na temat diagnostyki
 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 tygodnie temu
Niki - moja mama ma problem z cholesterolem, była ostatnio u lekarza i ten zalecił jej zmianę diety i używanie właśnie oleju lnianego lenvitol, serio tak dobrze działa na cholesterol?
/2 miesiące temu
Na wysoki cholesterol najlepszy jest olej lniany lenvitol, stosuję już od dłuższego czasu i zero problemów z cholesterolem :)