Wielkanocna babka z makiem

Połączenie baby i makowca!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocna babka z makiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej
  • 7 g suszonych drożdży (1 saszetka)
  • 5 dag cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 duże jajka
  • 15 dag masła

Na nadzienie:

  • 20 dag maku
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • cukier puder do posypania
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę z makiem!

  1. W misce miksera mieszaj przez 5 minut mąkę, drożdże, sól, ciepłe mleko oraz jajka.
  2. Ciasto powinno być lepkie i gładkie.
  3. Ciągle mieszając, dodaj po kawałku miękkie masło, wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Przełóż je do miski wysmarowanej olejem i przykryj ściereczką.
  5. Zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  6. W tym czasie gotuj mak (około 30 minut, czyli aż będzie miękki), a następnie odcedź i zmiel go 2 razy.
  7. Wymieszaj z masłem i miodem.
  8. Na końcu dodaj rodzynki.
  9. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat (dobrze jest posmarować ręce oliwą lub olejem, aby ciasto się nie kleiło) i uformuj z niego prostokąt o wymiarach około 35 na 45 cm.
  10. Rozłóż na nim masę makową pozostawiając 3 cm wolne z brzegu na zlepienie. Zwiń.
  11. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp tartą bułką lub mąką.
  12. Przełóż do niej ciasto.
  13. Zostaw przykryte ściereczką na 30-40 minut.
  14. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) przez 35 minut, aby uzyskało złoty kolor.
  15. Po ostygnięciu wyjmij z formy.

Zobacz więcej przepisów na babki:

Babka jogurtowa - przepis
Babka królewska - przepis
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Babka migdałowa - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)