Rozplanuj przygotowania przed świętami!

Przed każdymi świętami wszyscy zaczynają pichcić i gotować w ostatniej chwili. Potem zasiadamy do świątecznego stołu zmęczeni i nie mamy siły cieszyć się tymi wszystkimi pysznościami. Co można zrobić nawet na kilka dni przed świętami? Kiedy zdobić pisanki, upiec makowca oraz mazurka?

Na tydzień przed Wielkanocą

Nawet na miesiąc przed Wielkanocą możesz umyć okna, firanki, dywany, żyrandole, drzwi, okap kuchenny oraz obrazy. Później pozostaną tylko ogólne porządki. To dużo mniej pracy! Jeśli jednak okna jeszcze nie zostały umyte - zrób to jak najszybciej.

W ostatnim tygodniu dobrze zadbać o wysłanie świątecznych kartek. Masz wtedy pewność, że dotrą w terminie. Ponadto trzeba zainteresować się już zdobieniem pisanek i wykonaniem ozdób na wielkanocny stół.

Zobacz także: Jak wykonać oryginalne pisanki?

Na 4 dni przed Wielkanocą

Warto pomyśleć o świątecznych zakupach. Zarówno o upominkach od zajączka dla najmłodszych domowników, jak i o zakupach spożywczych. Jest wiele produktów, które mogą czekać na wykorzystanie w lodówce. W sklepach nie ma jeszcze gigantycznych kolejek, będzie więc czas na uzupełnienie produktów, o których zapomnieliśmy. Warto również przygotować zakwas na żur - postoi on 4 - 5 dni.

Na 3 dni przed Wielkanocą

Pora pomyśleć o gotowaniu. Zaplanuj dokładnie wszystkie dania. Na trzy dni przed świętami możesz przygotować niektóre ciasta, np. mazurki, które długo pozostają wilgotne.

Na 2 dni przed Wielkanocą

W kuchni pora wziąć się ostro do pracy. Wszystko masz już gotowe – zakupy i porządki zrobione. Możesz oddać się przyjemności gotowania. Poproś o pomoc całą rodzinę - w kuchni będzie wesoła, a nawet dzieci mogą przygotować nieskomplikowane potrawy. Na dwa dni przed świętami warto przygotować główne dania, namoczyć mięsa, ugotować żur czy upiec świąteczny pasztet.

Na dzień przed Wielkanocą

Nadszedł czas na święconkę. Razem z najmłodszymi udekoruj koszyczek nie zapominając o obowiązkowych pokarmach. Przygotuj też sałatki i pozostałe ciasta.

W Wielkanoc

W niedzielę pozostaje już tylko świętować. W kuchni jedynie podgrzewasz przygotowane dania, smażysz wcześniej panierowane mięsa i rozkładasz porcję.

A teraz ciesz się rodzinną atmosferą świąt!

Zobacz także: Wielkanoc - przepisy i porady

Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (6)
KOMENTARZE (6)
KarolinaS./3 lata temu
Planowanie tego co podamy na stół Wielkanocny możemy zacząć wcześniej niż 3 dni przed Wielkanocą, również zakupy (przynajmniej niektórych produktów) możemy zrobić wcześniej, wszystkie jajeczka, zajączki itp. dla dzieci pojawiają się dobry miesiąc przed świętami
~gość/4 lata temu
hmmmm,ale przecież kociół zniósł już post....więc w czym problem?
~bakłażan/4 lata temu
U mnie przygotowania do świąt zaczynają się dużo wcześniej :)
POKAŻ KOMENTARZE (6)