Pychotka z ciasta francuskiego

Dobrze znane ciasto w nowej odsłonie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pychotka z ciasta francuskiego
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (42 dag) (może być też mrożone)
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 puszki mandarynek lub inne owoce wg uznania
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto "pychotka"!

  1. Ciasto lekko rozwałkuj. Jeżeli kupiłaś mrożone, to wcześniej je rozmroź w temperaturze pokojowej.
  2. Placek pokrój na 6 prostokątów.
  3. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Nakłuj kilka razy widelcem i piecz w temp. 210 st. C na złoty kolor.
  5. Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.
  6. Połącz z migdałami i cynamonem.
  7. Kawałki ciasta posmaruj kremem i obłóż odsączonymi z zalewy mandarynkami.
  8. Składaj po 3 blaty.
  9. Odstaw do lodówki na godzinę.
  10. Przed podaniem udekoruj owocami i resztą śmietany.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)