Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 125 g margaryny
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 gruszki
- 1 szklanka drylowanych czereśni z kompotu
Krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 150 g masła
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto kakaowe - Fale Dunaju!
- Margarynę rozpuść w rondelku i przestudź.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Jajka utrzyj z cukrem na puch.
- Ciągle ucierając, dodaj mąkę i rozpuszczoną margarynę.
- Ciasto podziel na dwie części.
- Do jednej z części dodaj kakao i mleko, wymieszaj.
- Kwadratową formę o wymiarach podstawy 22x22cm, wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
- Do formy włóż najpierw jasne, a potem ciemne ciasto.
- Gruszki obierz i pokrój na ósemki, czereśnie osącz z zalewy.
- Na cieście ułóż rzędami cząstki obranych gruszek i czereśnie.
- Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180st.C.
- Ugotuj połowę mleka z cukrem, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąkami.
- Z podanych składników ugotuj gęsty budyń.
- Przestudź go i zmiksuj z miękkim masłem.
- Krem wyłóż na wystudzone ciasto.
- Całość polej polewą przygotowaną z rozpuszczonej w gorącej śmietance czekolady.
- Ciasto odstaw do lodówki, by stężało.