Jak przygotować lżejsze wersje popularnych wielkanocnych dań?

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a z nimi troska jak je przetrwać, aby nie przybrać na wadze. I słusznie, ponieważ potrawy wielkanocne obfitują w tłuszcze i węglowodany, dlatego warto się zastanowić jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, żeby nie pozostały nam „w biodrach” na długie tygodnie po świątecznych biesiadach. Praktycznie wszystko można przygotować na odrobinie tłuszczu (piekąc, dusząc, gotując na parze) i zachowując mniejszą kaloryczność potraw.

Sałatki warzywne

I tak do przygotowaniu sałatek warzywnych należy używać jogurtu naturalnego lub jogurtu z dodatkiem majonezu light zamiast tradycyjnego majonezu. A oto przykładowy przepis.

Sałatka chrzanowa na wielkanocne śniadanie: 8 jajek na twardo, słoik chrzanu, 4 ogórki konserwowe, puszka kukurydzy, szczypiorek, jogurt naturalny, sól, pieprz. Jajka, ogórki
i szczypiorek drobno pokroić. Chrzan lekko odcedzić na sitku. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem.

Żur postny

"Proponuję przygotować zamiast tradycyjnego żurku, żur postny, w smaku pozostanie taki sam, a nasz układ pokarmowy znacznie łatwiej sobie z nim poradzi, gdyż nie zawiera tylku ciężkostrawnych składników, co tradycyjny staropolski żurek." – radzi Katarzyna Majewska z Centrum Dietetycznego Naturhouse.

Żur postny: 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1 seler, 7 dag grzybów suszonych, 1 l zakwasu na żur, 2 ziemniaki. Ugotować warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, pora) i grzyby w 1 litrze wody. Wywar odcedzić, dolać zakwas, zagotować. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku.

Zobacz także: Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą

Wielkanocne słodkości

Słodycze to nieodzowny element wielkanocnego stołu, a można przygotować coś pysznego, co na pewno spodoba się dzieciom i przypomina tradycyjną babę wielkanocną. Na deser zaserwujmy babeczki z jogurtem. Są one lekkie ze względu na małą ilość jaj i dodatek jogurtu naturalnego, a przepyszne i bardzo efektowne.

Babeczki z jogurtem: 150g mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, szczypta soli, 75g rodzynek, 100g orzechów laskowych, zapach cytrynowy lub skórka kandyzowana z cytryny, 2 jajka, 1 mały jogurt naturalny, 1 szklanka cukru, 125 g stopionego masła, migdały. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, skórkę cytrynową i wymieszać. Jajka ubić z jogurtem i cukrem. Stopniowo dodać wyżej wymienione składniki i masło, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć do 12 posmarowanych cienką warstwą masła foremek. Położyć po 3 migdały na każdej. Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

"Lekkie potrawy wielkanocne na świątecznym stole są tak samo smaczne jak te tradycyjne, wystarczy podczas zakupów sięgnąć po kilka innych składników zamiast tych, które stosowaliśmy do tej pory. Pamiętajmy także o przygotowywaniu odpowiednich ilości jedzenia i oparciu się pokusie dokładek" – podpowiada Katarzyna Majewska.

Zobacz także: Odchudzone potrawy świąteczne