Beza z kremem kawowym

Deser, który oczaruje każdego!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Beza z kremem kawowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 180 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka śmietanki kremówki
  • usztywniacz do śmietanki
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • łyżka drobno mielonej kawy
  • puszka moreli lub brzoskwiń
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na bezę z kremem kawowym!

  1. Białka ubij na sztywno.
  2. Cały czas ubijając, wsyp cukier i wlej sok.
  3. Ubijaj jeszcze minutę, aż piana stanie się lśniąca.
  4. Rozłóż w formie koła na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  5. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne 2 godziny.
  7. Ostudź.
  8. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, wsyp usztywniacz.
  9. Dodaj likier oraz kawę.
  10. Masę przełóż na spód bezowy.
  11. Obłóż odsączonymi z zalewy owocami.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)