Babka królewska

Królowa pośród wielkanocnych bab!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babka królewska
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 dag masła roślinnego
  • 2 średnie, obgotowane w syropie gruszki
  • masło do wysmarowania formy
  • kandyzowana skórka pomarańczy
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
Babka czekoladowo-kawowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę królewską!

  1. Masło rozpuść w rondelku.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem.
  3. Drożdże rozpuść w letnim mleku z łyżeczką cukru.
  4. Dodaj masło, utarte żółtka, mąkę, resztę cukru i pokrojone gruszki.
  5. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 1,5 godziny.
  6. Wysmaruj formę masłem, przełóż do niej ciasto i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut.
  8. Składniki lukru wymieszaj, polej ostudzoną babkę i udekoruj skórką pomarańczową.

Zobacz inne przepisy na babki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)