POLECAMY

Baba ponczowa topiona Magdy Gessler

Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną babkę ponczową! Zobacz, jak ją przygotować!

DRUKUJ PRZEPIS
Baba ponczowa topiona Magdy Gessler
StockFood/Free
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g
 mąki
  • 100 g cukru
  • 
5 żółtek
  • 250 ml
 mleka tłustego
  • 150 g masła
  • 30 g
 
drożdży
  • 200 g rodzynek
  • 
laska wanilii

  • masło do wysmarowania serwetki i formy


Na poncz: 


  • 3 łyżki
 rumu
  • 60 ml
 wina deserowego
  • 150 ml cukru

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i zalej ciepłym mlekiem (ok. 30 C). Żółtka utrzyj z resztą cukru i drobno posiekaną laską wanilii. Rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże z mlekiem, żółtka, stopione masło. Wyrób elastyczne, dość luźne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki. Ciasto jest wyrobione, kiedy zaczyna odklejać się od ręki.
  3. Czystą ściereczkę posmaruj masłem. Włóż w nią ciasto, zawiąż, zostawiając miejsce dla wyrośnięcia ciasta. Włóż do garnka z wodą (ok. 5 l) i przykryj.
  4. Po 3 godzinach ciasto podwoi objętość i wypłynie na wierzch. Wyjmij je, odpakuj z serwetki, ponownie zagnieć i włóż do wysmarowanej masłem formy, wypełniając ją do 1/3 wysokości. Przykryj ściereczką i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C na 45-55 minut.
  5. Upieczoną babkę przestudź i wyjmij z formy na talerz. Przygotuj poncz: zagotuj szklankę wody z cukrem, ostudź, dodaj rum i wino. Babkę nakłuj w kilku miejscach szpikulcem i kilkakrotnie smaruj ponczem przy pomocy pędzelka. Babka jest gotowa gdy równomiernie nasiąknie ponczem.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)