Baba ponczowa topiona Magdy Gessler

Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną babkę ponczową! Zobacz, jak ją przygotować!

DRUKUJ PRZEPIS
Baba ponczowa topiona Magdy Gessler
StockFood/Free
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g
 mąki
  • 100 g cukru
  • 
5 żółtek
  • 250 ml
 mleka tłustego
  • 150 g masła
  • 30 g
 
drożdży
  • 200 g rodzynek
  • 
laska wanilii

  • masło do wysmarowania serwetki i formy


Na poncz: 


  • 3 łyżki
 rumu
  • 60 ml
 wina deserowego
  • 150 ml cukru

Babka piaskowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i zalej ciepłym mlekiem (ok. 30 C). Żółtka utrzyj z resztą cukru i drobno posiekaną laską wanilii. Rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże z mlekiem, żółtka, stopione masło. Wyrób elastyczne, dość luźne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki. Ciasto jest wyrobione, kiedy zaczyna odklejać się od ręki.
  3. Czystą ściereczkę posmaruj masłem. Włóż w nią ciasto, zawiąż, zostawiając miejsce dla wyrośnięcia ciasta. Włóż do garnka z wodą (ok. 5 l) i przykryj.
  4. Po 3 godzinach ciasto podwoi objętość i wypłynie na wierzch. Wyjmij je, odpakuj z serwetki, ponownie zagnieć i włóż do wysmarowanej masłem formy, wypełniając ją do 1/3 wysokości. Przykryj ściereczką i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C na 45-55 minut.
  5. Upieczoną babkę przestudź i wyjmij z formy na talerz. Przygotuj poncz: zagotuj szklankę wody z cukrem, ostudź, dodaj rum i wino. Babkę nakłuj w kilku miejscach szpikulcem i kilkakrotnie smaruj ponczem przy pomocy pędzelka. Babka jest gotowa gdy równomiernie nasiąknie ponczem.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)