Gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka wszyscy zasiądziemy na stołu. Stołu, choć postnego, to jednak suto zastawionego, gdyż w myśl polskiej tradycji powinno się na nim znajdować dwanaście potraw.
Jeżeli chciałabyś w tym roku sama przygotować kolację wigilijną, ale sama myśl o ilości i stopniu trudności potraw przeraża cię, to pomożemy ci uwierzyć w swoje możliwości. Prezentujemy przepisy na tradycyjne świąteczne dania, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Zobacz też: Przepisy na potrawy świąteczne
Kulinarne przygotowania do wigilijnej kolacji zaczniemy od zupy. W zależności od regionów i tradycji rodzinnych wigilijne potrawy wyglądają różnie. W większości naszych domów na stole króluje barszcz czerwony, ale w niektórych regionach spotyka się również biały żur, zupę grzybową, rybną, a także owocową.
Barszcz czerwony
Składniki potrzebne do przygotowania:
- włoszczyzna
- 1 kg buraków
- zakwas buraczany
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Włoszczyznę, buraki obieramy i gotujemy z liściem laurowym, i zielem angielskim aż do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, wlewamy zakwas buraczany i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy oczywiście z uszkami.
Rada: Podczas przygotowywania barszczu na prawdziwym zakwasie, warto dać tradycji za dość i dodać odrobinę wywaru z suszonych grzybów. Pogłębi to kolor barszczu, podobnie jak starty na ostatnią chwilę kawałek buraczka.
Zupa grzybowa
Składniki potrzebne do przygotowania:
- włoszczyzna
- namoczone suszone grzyby
- czosnek
- cebula
- przyprawy
Na początek zalewamy włoszczyznę chodną wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie wywar przecedzamy i do karowego rosołku dodajemy grzyby. Gotujemy na małym ogniu około godziny.
Następnie dojemy wcześniej ugotowaną marchew oraz pietruszkę, pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Miksujemy i podajemy z ciepłym pieczywem lub uszkami.
Zupę można również zagęścić śmietaną, dodając łyżkę na każdą porcję.
Rada: Pamiętaj, aby dobrze namoczyć grzyby - najlepiej na całą noc i dokładnie je przepłukać. Zupa grzybowa na styl kremowy doskonale smakuje również kluseczkami oraz uszkami.
Zupa rybna
Zupa rybna należy do tradycyjnych dań świątecznych naszego Pomorza. Można ją wykonać w bardzo prosty, szybki i smaczny sposób. Zobacz, jak zrobiła to nasza redakcja:
Potrzebne składniki :
- włoszczyzna
- kawałki dowolnych ryb
- śmietana
- czosnek, przyprawy
Na początek zalewamy włoszczyznę zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy około 2 godzin, odcedzamy wywar, odkładamy ugotowane warzywa, a do klarownego wywaru wkładamy kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy około 40 minut ma małym ogniu, doprawiamy przyprawami i zabielamy śmietanką.
Zupę rybną najlepiej podawać z dodatkiem śmietany, ziół oraz ciepłymi grzankami.
Rada: Dla przeciwników ryby oraz ości polecamy wykonać kuleczki rybne, np. z łososia.
Smacznego!
Zobacz również inne kulinarne spotkania naszej redakcji: