Papryka faszerowana mięsem - Lekka kuchnia

Papryka faszerowana mięsem to świetny pomysł na lekki posiłek. Dopóki kolorowe, zdrowe warzywa są łatwo dostępne i niedrogie, dopóty trzeba z nich korzystać!
/ 22.09.2010 07:27

Dopóki kolorowe, zdrowe warzywa są łatwo dostępne i niedrogie, dopóty trzeba z nich korzystać. Dlatego dziś w lekkiej kuchni proponuję paprykę faszerowaną mięsem mielonym, pieczarkami i cebulą.

Zobacz: Pyszne dania z papryki

Fot. Depositphotos

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 4 papryki,
  • 1/2 kg mięsa mielonego indyczego,
  • 2 cebule,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dorzucić drobniutko pokrojone pieczarki i razem chwilę podsmażać. Przyprawić solą i pieprzem.

W misce rozdrabniamy mięso i dodajemy do niego podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą  i pieprzem do smaku i znów mieszamy, najlepiej ręką, przez kilka minut.

Odcinamy górę papryki i usuwamy nasiona ze środka. Nakładamy farsz do środka i układamy paprykę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut.

Wskazówki:

Ja zrobiłam farsz z trzech składników, ale oczywiście możecie dodać do mięsa dowolne produkty. Jeżeli chcecie, aby potrawa była bardziej sycąca, dodajcie do mięsa również ryż (jak na tradycyjne gołąbki).

Jeżeli chcecie to danie podać np. na przyjęcie i tym samym zachwycić gości, proponuję użyć paprykę w czterech kolorach: czerwoną, zieloną, pomarańczową, żółta. Pięknie będzie prezentować się na półmisku.

Spróbuj też pysznych przepisów na:

Faszerowane papryki z żółtym serem

Papryka faszerowana z makaronem

Redakcja poleca

REKLAMA