Wina chilijskie

Wina chilijskie
Często używa się terminu „wina chilijskie” wrzucając je niejako do jednego worka. Oczywiście wina z tego pięknego kraju mają wiele cech wspólnych, ale wraz ze wzrostem kultury winiarskiej w Chile, daje się dostrzec coraz więcej różnic pomiędzy winnicami.
/ 27.06.2010 14:00
Wina chilijskie

Na planie pierwszym są różnice pomiędzy konkretnymi winiarzami, ich podejściem do wina, ich doświadczeniem, wielkością produkcji itd. Na przykładzie win europejskich wiadomo jednak, że dobry winiarz to dopiero połowa sukcesu, za drugą odpowiada siedlisko, na którym jest uprawiana winorośl. Nie może być inaczej również w przypadku win chilijskich.

Niejednolity klimat

Pamiętaj, że ten południowoamerykański kraj rozciąga się na imponującej długości 4300 km. Siłą rzeczy winiarskie Chile nie jest obszarem jednorodnym. Chile można podzielić na trzy strefy klimatyczne: pustynną na północy, umiarkowaną strefę środkową oraz zimną strefę południową. Warunki dogodne do uprawy win panują wyłącznie w części środkowej. Jest to strefa rozciągająca się mniej więcej na 400 km na północ od Santiago i 650 km na południe. Poniżej prezentuję najbardziej znane doliny czerwonego wina.

ACONCAGUA VALLEY

Jest to dolina rzeki Aconcagua. Warunki sprzyjają uprawie odmian czerwonych. Upalne dni i zimne noce spowalniają dojrzewanie gron. W Aconcagua otrzymujemy wina pełne, bogate, skoncentrowane. Najlepiej przyjmują się tu Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, a także Sangiovese i Syrah.

CASABLANCA VALLEY

Gdyby nie wiosenne przymrozki można by uznać ten region za niemal wzorcowy do uprawy winorośli. Zachodnia część regionu pozostaje pod wpływem zimnych prądów pacyficznych. W takich warunkach znacznie lepiej radzą sobie odmiany białe. W Casablance najłatwiej natknąć się na Chardonnay i Sauvignon Blanc, zaś z czerwonych odmian głównie na Pinot Noir. We wschodniej części regionu jest zauważalnie cieplej i od razu można dostrzec większą reprezentację win czerwonych zwłaszcza ze szczepów Merlot i Carmenere. Pomimo tego Casablanca Valley jest jednym z nielicznych miejsc w Chile, gdzie przeważają białe odmiany.

Polecamy: W krainie Porto

MAIPO VALLEY

Dolina Maipo okala stolicę kraju – Santiago. Sąsiedztwo ze stolicą zobowiązuje do tworzenia jednych z najlepszych win. Również historia i tradycja stoją za Maipo Valley. W tych okolicach w połowie XIX wieku zasadzono winorośl bordoską. Region jest dość zróżnicowany. W winnicach położonych wyżej grona dojrzewają później dając wina z wyłagodzonymi garbnikami. Najsłynniejsze wina z Doliny Maipo wytwarza się ze szczepu Cabernet Sauvignon

Czytaj także: Klasyfikacja win

Redakcja poleca

REKLAMA