Czołówka win czerwonych – Merlot

Czołówka win czerwonych – Merlot
Merlot, a dokładniej rzecz biorąc Merlot Noir (istnieje inna odmiana Merlot Blanc) stanowi podstawę bodaj najlepszych win czerwonych na świecie, na czele z Chateau Pétrus z Pomerol. Jest używany w mniejszym lub większym stopniu do złagodzenia charakteru Cabernet Sauvignon we wszystkich wielkich Chateau w Bordeaux.
/ 27.06.2010 13:49
Czołówka win czerwonych – Merlot

Szczep charakteryzuje się wczesnym kwitnieniem (co jest groźne w przypadku wiosennych przymrozków) i stosunkowo wczesnym dojrzewaniem (około 2 tygodni przed Cabernet Sauvignon). W porównaniu do Cabernet grona Merlot zawierają mniej tanin, więcej cukru i w przypadku gorącego lata - również mniej kwasów.

Bordoski szczep

Merlot jest szczepem dominującym w Bordeaux, gdzie jego powierzchnia upraw jest prawie dwukrotnie większa niż Cabernet Sauvignon. Najbardziej charakterystyczny jest jednak dla prawobrzeżnej Żyrondy, gdzie jest szczepem dominującym w okręgach St Emilion, Pomerol, Bourg, Blaye czy Fronsac. W podstawowym winie AOC Bordeaux znajdziesz zazwyczaj większość Merlot, który sprawia, iż wino jest gładkie i gotowe do picia stosunkowo szybko, podczas gdy odrobina Cabernet nadaje mu wigoru i zapewnia wsparcie tanin.

Producenci kontra konsumenci

Ze względu na swoją wysoką wydajność jest z jednej strony ceniony przez producentów, z drugiej zaś karcony przez konsumentów. We Francji obok Bordeaux głównym obszarem uprawy jest Langwedocja - Roussillion, gdzie jest zarówno składnikiem mieszanek, jak i win szczepowych.

I we Włoszech i na Węgrzech

We Włoszech jest uprawiany w 14 z 20 regionów winiarskich z nastawieniem na produkcję win do szybkiej konsumpcji. Większe uprawy znajdziesz również na Węgrzech, gdzie jest lokalnie nazywany Médoc Noir; produkowany jest jako wino szczepowe, a w towarzystwie Kékfrankos, Oporto czy Kadarki stanowi podstawę Byczej Krwi.

Merlot w Chile

W południowej Ameryce jest uprawiany zarówno w Chile jak i Argentynie, jednak daleko mu do upraw Cabernet czy Malbec, z uwagi na malejącą w miarę dojrzewania zawartość kwasów, która w stosunkowo ciepłych klimatach tych krajów może dawać wina płaskie i bez werwy. Co ciekawe, ostatnie badania wykazują iż duża część tego co było w Chile uważane za Merlot to w rzeczywistości Carmenere (niegdyś, jeszcze przed atakiem filoksery szeroko uprawiany w Bordeaux). 

Polecamy: Alzackie ciekawostki

Na antypodach

W Australii z uwagi na stosowanie Shiraz do mieszania z Cabernet, Merlot zajmuje stosunkowo niewielką powierzchnię upraw; w Nowej Zelandii z kolei ma dużo większą szansę powodzenia ze względu na panujący tam chłodniejszy klimat; również Kalifornia ma potencjał do wykorzystania w produkcji Merlot. 

Czytaj także: Hiszpańska Rioja

Redakcja poleca

REKLAMA