Żelazo i kwas foliowy – niezbędne w ciąży

Przyszłe mamy powinny mieć prawidłowy poziom żelaza oraz kwasu foliowego w organizmie. Są to składniki niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju płodu. Niedobór żelaza może przyczyniać się do obniżonej masy ciała noworodka oraz wcześniactwa. Niedobór kwasu foliowego może być przyczyną wad cewy nerwowej.

Dlaczego przyszła mama musi jeść żelazo?

Prawie jedna na trzy kobiety w wieku rozrodczym krwawi tak obficie w czasie menstruacji, że organizm traci więcej żelaza niż przyjmuje w pożywieniu. Każdy człowiek traci dziennie 0,5 – 1 mg żelaza, kobiety w wieku rozrodczym tracą dodatkowo 0.3 – 1,0 mg dziennie. Łącznie dzienna utrata żelaza wynosi 0,8 – 2 mg.

Sprawdź! Przegląd bielizny dla kobiet w ciąży i karmiących

Spożywając codziennie dietę, która zapewnia dostarczenie do organizmu 2000kcal, nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi więcej niż ok. 1 mg żelaza. Z tego wynika, że wiele kobiet powinno suplementować żelazo. Dodatkowo ciąża zwiększa zapotrzebowanie na żelazo w wyniku, czego konieczna jest jego suplementacja.

Organizm rozwijającego się dziecka czerpie żelazo z zapasów, które przed ciążą nagromadził organizm matki. Później potrzebny mu pierwiastek pobiera ze spożywanego przez matkę jedzenia. Najwięcej żelaza potrzebuje około 7. miesiąca, gdy zaczyna gwałtownie się rozwijać. Wtedy też u matki może wystąpić niedokrwistość, czyli anemia. W efekcie niedobór żelaza może doprowadzić do powstania wad wrodzonych u dziecka, zaburzenia rozwoju i pracy łożyska oraz do przedwczesnego porodu. W późniejszym okresie ciąży wpływa na wagę urodzeniową noworodka.

Przeczytaj: Witamina B6 - ważna w ciąży

Kwas foliowy dla zdrowego układu nerwowego

Zapotrzebowanie na kwas foliowy jest większa u kobiet, które planują ciążę lub, które są w ciąży. Jako że kwas foliowy jest najważniejszy w początkowej fazie rozwoju płodu, specjaliści polecają przyjmowanie dodatkowo kwasu foliowego przed i w czasie trwania pierwszych tygodni ciąży. Kwas foliowy pomaga zredukować ryzyko wad wrodzonych zwanych wadami cewy nerwowej, które wpływają na rozwój mózgu i rdzenia kręgowego. Gdyby wszystkie kobiety w ciąży przyjmowały kwas foliowy we wczesnej fazie ciąży, występowanie wad cewy nerwowej spadłoby nawet o 75%.

Potrzeba dodatkowej suplementacji jest nawet większa w okresie po porodzie, jako że ciąża wpływa znacznie na obniżenie się poziomu witamin i minerałów. Przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie jest zalecane dla kobiet w ciąży, 0,3 mg dla kobiet, które planują zajście w ciążę. Z dietą dostarczane jest ok. 0,2 mg kwasu foliowego dziennie. Oznacza to, ze nie wielką suplementacją powinna być objęta każda kobieta. 

Witamina występuje naturalnie w różnych produktach, np. chlebie, suszonych owocach, warzywach o zielonych liściach, takich jak szpinak czy brokuły. Ponieważ kwas foliowy jest niezbędny we wczesnym stadium ciąży, przyjmowanie go zalecane jeszcze przed ciążą, aż do momentu, gdy mamy pewność, ze w ciążę nie zajdziemy. Kobiety, które rodziły wcześniej dzieci z wadami cewy nerwowej powinny przyjmować przepisane przez lekarza tabletki z wysoką dawką kwas foliowego.

Przeczytaj: Jadłospis dla przyszłej mamy

Źródło: Cederroth S.A. / ak

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Spinachi/3 lata temu
najlepiej się suplementową kwasem foliowym