Czy znasz zalety karmienia piersią?
Zalety karmienia piersią:
- zapewnia czystość mikrobiologiczna pokarmu,
- wymaga mniej czasu na przygotowanie „posiłku”,
- karmienie możliwe jest o każdej porze dnia i nocy,
- zdecydowanie niższe koszty.
Poza tym akt karmienia piersią jest bardzo korzystny dla rozwoju psychicznego dziecka, daje poczucie bliskości i bezpieczeństwa.
Różnice między mlekiem matki a modyfikowanym – tabela
Zobacz tabelę, która szczegółowo objaśni różnice między mlekiem z piersi a mlekiem modyfikowanym, stosowanym w charakterze jego zastępnika.
Polecamy: Jak odciągnąć i przechowywać mleko z piersi?
Mleko kobiece |
Mleko modyfikowane |
Uwagi |
|
Wartość energetyczna (kcal/100 ml) |
Siara: 57 Mleko właściwe: 65-70 |
Stała wartość: ok. 67-70 |
- |
Woda |
Pochodzi z organizmu matki, bezpieczna pod względem higienicznym |
Butelkowana, wodociągowa |
Zagrożenie życia dzieci w krajach rozwijających się, gdzie poziom higieny jest niski. |
Białko |
Różna ilość białka w siarze (2,3 g/100ml) i w mleku właściwym (1,4 g/100ml); białko ludzkie, nie uczula, łatwoprzyswajalne |
Stała wartość białka, Białko krowie, często uczulające, |
Na początku karmienia dziecko potrzebuje większej ilości białka (budowa organizmu); Białka użyte w mleku modyfikowanym są hydrolizowane (lepsza tolerancja) |
Tłuszcze |
Różna ilość tłuszczu w siarze (3,0 g/100 ml) i w mleku właściwym (4,3 g/100ml); tłuszcz bogaty w kwasy omega-3 i cholesterol |
Stała ilość tłuszczu, wzbogacany w kwasy omega-3, niska zawartość cholesterolu |
Cholesterol i kwasy omega-3 są potrzebne do prawidłowego rozwoju niemowląt (układu nerwowego). |
Cukry / węglowodany |
Różna ilość laktozy w siarze (5,7 g/100ml) i w mleku właściwym (7,1 g/100ml); wysoka zawartość oligosacharydów (prebiotyków) |
Stała ilość laktozy; niektóre mleka są wzbogacane w oligosacharydy |
Obecność prebiotyów w mleku matki wpływa na rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych Bifidobacterium i Lactobacillus |
Witaminy |
Obecność prawie wszystkich niezbędnych witamin, szczególnie bogate w wit. A, PP i E, bardzo dobrze przyswajalne |
Wyższa zawartość witamin, ale są one gorzej wchłaniane |
Suplementacja jedynie wit.D; dzieci karmione piersią nie wykazują niedoborów wit. C. |
Składniki wpływające na odporność |
Duża ilość przeciwciał i leukocytów pochodzących z organizmu matki, |
Brak przeciwciał |
Swoiste ciała odpornościowe (sIgA) występujące w mleku kobiecym wspomagają szczelność bariery jelitowej u oseska |
Enzymy |
Zawiera lipazę, laktoferrynę, lizozym, amylazę i inne |
Brak |
Lipaza ułatwia trawienie tłuszczów, laktoferryna zwiększa wchłanianie żelaza, lizozym ma działanie antybakteryjne, amylaza ułatwia trawienie wielocukrów. |
Dostosowanie do warunków i rozwoju dziecka |
- siara zawiera bardzo dużo przeciwciał i białek, mleko dojrzałe zawiera więcej tłuszczu, -mleko "nocne" jest 3 razy bardziej tłuste od "dziennego", dziecko otrzymuję więcej kalorii, więc może dłużej spać (nie jest głodne) - w upały mleko staje się bardziej wodniste, co chroni dziecko przed odwodnieniem. |
Stała zawartość składników odżywczych |
Mleko kobiece jest pod każdym względem bardziej wartościowe niż mleko modyfikowane. |