Planowanie jadłospisów
Jadłospis kobiety ciężarnej powinien uwzględniać nie tylko potrzeby organizmu przyszłej mamy i jej maleństwa, ale również porę roku oraz możliwości finansowe rodziny. Poniżej przedstawiono jadłospis na lato. Kobiecie spodziewającej się dziecka, niedoświadczonej w zakresie racjonalnego żywienia, będzie wówczas na pewno łatwiej zaplanować swoje posiłki. Ważne jest, aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych, np. przed wyjściem do pracy obowiązkowo jeść śniadanie – bez pośpiechu i stresu.
Obecnie, z uwagi na problem społeczny, jakim jest niewątpliwie trudność zajścia w ciążę, a później jej donoszenie, wiele przyszłych mam już od pierwszych miesięcy decyduje się na zwolnienie lekarskie. Jest to bardzo korzystne zarówno dla nich, jak i dziecka. Przebywając w domu, można w spokoju i bez niepotrzebnego stresu, jaki stwarza często praca zawodowa, zaplanować i przygotować pełnowartościowe dania.
Produkty najważniejsze w diecie
Większość zaproponowanych potraw jest łatwa do sporządzenia; można z nich komponować również posiłki dla całej rodziny. Warto podkreślić, że wszystkie surowce i produkty są dostępne na naszym rynku.
Dobrze byłoby, aby warzywa i owoce kupować ze sprawdzonych źródeł ekologicznych. Mimo iż są to droższe produkty, zdrowie kobiety i jej nienarodzonego maleństwa powinno być priorytetem.
Niewątpliwie sposób odżywiania kobiety oczekującej dziecka wpływa na jej dobre samopoczucie, jak również na prawidłowy rozwój płodu. Dlatego w codziennej diecie nie powinno zabraknąć mleka i jego przetworów, ryb (zwłaszcza morskich), chudego mięsa oraz warzyw i owoców.
Polecamy: Zaplanuj ciążę
Jadłospis na dowolny dzień tygodnia
Śniadanie I
- müsli z letnim mlekiem
- pieczywo mieszane i masło
- serek topiony
- plaster indyka gotowanego
- szczypiorek z jogurtem naturalnym
- miód
- herbata owocowa
Śniadanie II
- pieczywo graham i odrobina masła
- wędzony łosoś lub makrela
- surówka z pomidorów i żółtej papryki z serem feta
- maślanka owocowa
W przerwie do obiadu
- świeże borówki, truskawki lub inne dostępne owoce leśne
Obiad
- chłodnik (na upalne dni)
- pulpety drobiowe w sosie koperkowym
- ryż
- surówka z marchewki
- kompot surówkowy z dostępnych owoców
Podwieczorek
- koktajl mleczno-owocowy
Kolacja
- naleśniki z twarogiem, polane sosem jagodowo-śmietankowym
- kawa zbożowa z mlekiem
Zobacz też: Dieta w ciąży - czego nie jeść
Jadłospis na niedzielę
Śniadanie
- jaja faszerowane łososiem posypane szczypiorkiem
- plastry indyka pieczonego na zimno z żurawinami
- sałata krucha z oliwkami i mozzarellą
- pieczywo graham i masło
- kawa zbożowa z mlekiem
- sok z czerwonych grapefruitów
W przerwie do obiadu
- brzoskwinie krajowe (bez skórki)
Obiad
- zupa owocowa z makaronem
- kotleciki drobiowe
- młode ziemniaki z koperkiem
- młoda marchew oraz ugotowany kalafior z masłem i bułką tartą
- kompot z owoców jagodowych
Podwieczorek
- kefir
Kolacja
- sałatka z mozzarellą i z pomidorów
- pieczywo mieszane i masło
- szynka z indyka
- kawa zbożowa z mlekiem
Fragment pochodzi z książki „Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej” Grażyny Tuchmacher (Impuls, 2010). Publikacja za zgodą wydawcy.