Czy w ciąży można jeść cytrusy?

Boisz się, że to zaszkodzi dziecku? Sprawdź!

Milena Oszczepalińska / 10 miesięcy temu
fot. Fotolia

Wszyscy wiemy, jak bogate w witaminy są cytrusy i jak ważne jest, by nie zabrakło ich w naszej codziennej diecie. Ale czy w ciąży są równie wskazane? Wiele przyszłych mam może jada cytrusy nadal bezkarnie, inne z kolei unikają ich na wszelki wypadek. Co jest lepsze? Rozwiewamy wasze wątpliwości!

Czy można jeść cytrusy w ciąży?

Prawda jest taka, że zawarte w cytrusach witaminy, np. witamina C i B-6 oraz minerały, takie jak magnez, kwas foliowy czy fosfor, są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Owoców cytrusowych zatem nie należy całkowicie unikać w trakcie ciąży. Warto jednak zachować umiar w ich spożywaniu, ponieważ w nadmiarze mogą jednak zaszkodzić.

Dlaczego nie można jeść zbyt dużo cytrusów w ciąży?

Głównym powodem, dla którego ciężarne nie powinny objadać się tymi owocami jest fakt, że mają one właściwości alergizujące, a im bardziej pryskane owoce, tym większe jest ryzyko uczulenia.

Poza tym cytrusy mogą wzmagać zgagę, z którą kobiety ciężarne często się zmagają. Jeśli zatem przyszła mama cierpi na tę dolegliwość, powinna jednak zrezygnować z tych egzotycznych owoców.

Katarzyna Bosacka opowiada o ciąży i zachciankach!
Kolejnym powodem, dla którego nie należy przesadzać ze spożywaniem cytrusów, jest fakt, że mogą one nieco uszkadzać szkliwo. Zęby w ciąży i tak narażone są bardziej niż zwykle na uszkodzenia, dlatego bardzo ważne jest, by bezpośrednio po spożyciu pomarańczy czy mandarynki nie myć ich. W przeciwnym razie można bardzo zaszkodzić szkliwu.

Sprawdź też inne porady na temat diety w ciąży:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)