Składniki:
- mieszanka sałat z roszponką- czerwona cebula
- awokado
- grillowana pierś kurczaka
- 3 pomarańcze
- owoc granatu
Na sos:
- sok z cytryny i pomarańczy
- łyżeczka miodu i musztardy
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
1. Sałaty przełożyć do salaterki (ew. porwać na mniejsze kawałki). Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę.
2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w plastry. Awokado obrać, przekroić, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w paski i skropić łyżeczką soku z cytryny, żeby nie pociemniał. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.
3. Przygotować sos: sok wyciśnięty z jednej pomarańczy połączyć z resztą soku z cytryny, dodać miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie utrzeć.
4. Wszystkie składniki sałatki połączyć, wymieszać. Posypać pestkami granatu. Podawać z przygotowanym sosem.
2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w plastry. Awokado obrać, przekroić, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w paski i skropić łyżeczką soku z cytryny, żeby nie pociemniał. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.
3. Przygotować sos: sok wyciśnięty z jednej pomarańczy połączyć z resztą soku z cytryny, dodać miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie utrzeć.
4. Wszystkie składniki sałatki połączyć, wymieszać. Posypać pestkami granatu. Podawać z przygotowanym sosem.