ZUPA RYBNA: zupa rybna z dorsza, zupa rybna węgierska

Zupy dla dzieci - 7 propozycji na zimę fot. Fotolia
Zupa rybna z dorszem to delikatne i aromatyczne danie, które przygotujesz w pół godziny – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 02.08.2019 15:17
Zupy dla dzieci - 7 propozycji na zimę fot. Fotolia

Zupa rybna z dorszem to sycące pierwsze danie, które rozgrzewa i ma niepowtarzalny smak. Urozmaicona marchewką, wyrazistym selerem lub pomidorami ciekawie sprawdza się z dodatkiem liścia laurowego lub ziela angielskiego. Sprawdź jak przygotować doskonałą zupę rybną, w której zasmakuje cała rodzina!

Zupa rybna z dorsza

Oto składniki na zupę rybną z dorsza:

  • pół kilo dorsza
  • 3 marchewki
  • bulion warzywny
  • cebula czerwona
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić zupę rybną z dorsza?

Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy ości. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym.  Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy przez 30 minut do miękkości. Tak przygotowaną zupę rybną podajemy z grzankami czosnkowymi lub makaronem jajecznym.

Zupa rybna węgierska

Oto składniki na zupę rybną węgierską:

  • pół kilo papryki
  • puszka pomidorów
  • ostra papryczka
  • 2 marchewki
  • seler naciowy
  • pół kilo dorsza lub karpia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Jak zrobić zupę rybną węgierską?

Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w drobną kostkę. Marchewki i seler naciowy obieramy i kroimy w talarki. Wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy pomidorami i wodą. Dodajemy kawałki ryby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy przez 30 minut do miękkości. Tak przygotowaną zupę rybną podajemy z lanymi kluskami lub grzankami czosnkowymi na ostro.

Zupa rybna z pomidorami

Oto składniki na zupę rybną z pomidorami:

  • 300 g pomidorów
  • Pół kilo dorsza lub halibuta
  • 3 marchewki
  • papryka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka w proszku

Jak zrobić zupę rybną z pomidorami?

Pomidory sparzamy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy i przekładamy do głębokiego garnka. Marchewki obieramy i kroimy na talarki. Paprykę opalamy nad palnikiem gazowym i ściągamy skórkę. Kroimy w plasterki. Rybę oczyszczamy z ości i dodajemy do całości. Zalewamy wodą. Gotujemy przez 35 minut do miękkości. Tak przyrządzona zupa rybna z pomidorami doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Zobacz inne przepisy na zupy

Redakcja poleca

REKLAMA