Przepis Magdy Gessler: kartoflanka

Tradycyjny, polski smak!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: kartoflanka
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g tłustej kiełbasy
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
Zupa grochowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na zupę-kartoflankę!

  1. Boczek i żeberka włóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Całość posól i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż żeberka będą miękkie.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Marchew, selera i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Ziemniaki i starte warzywa dodaj do garnka, w którym gotuje się mięso, i gotuj je do miękkości.
  6. Żeberka i boczek wyjmij z garnka, pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
  7. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy.
  8. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na wytopionym z kiełbasy tłuszczu.
  9. Dodaj do zupy.
  10. Śmietanę wymieszaj z musztardą, zahartuj chochlą gorącej zupy, powoli wlewaj do zupy, stale mieszając.
  11. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  12. Podawaj posypane natką pietruszki.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)

Sprawdź inne przepisy na smaczne zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
Mija Rausz/miesiąc temu
Kartoflanka na 1,5 kilo miesie ,smietanie no nie dziwota ze Magda tak wyglada. Kartoflanka byla zupa biednych ludzi.Jedynymi luksusami byl dodatek grzybka suszonego i skwarkiwytopione ze sloninki.Oj te przepisy p.Magdy.
qwer/2 miesiące temu
to nie jest kartoflanka, sprawdzałemw starych książkach i nigdzie nie znalazłem kartoflanki z boczkiem kiełubasą i żeberkami., to chyba taki sam dziwoląg jak ta wulgarna pani
TVN/4 miesiące temu
Pani Magda nie umie gotować co nie jest tajemnicą. W swoich restauracjach ma świetnych kucharzy którzy sami mówią otwarcie że Magda słabo gotuje. Co do TVN'owskich rewolucji to razem z Magdą jeżdżą jej kucharze i to oni uczą innych gotować oraz Magdzie co ma wrzucić do garnka. Oczywiście ich kamera nie pokazuje. Jeżeli to przepis jednego z owych kucharzy to zupka przednia musi być.
POKAŻ KOMENTARZE (4)