POLECAMY

Przepis Magdy Gessler: kartoflanka

Tradycyjny, polski smak!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g tłustej kiełbasy
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na zupę-kartoflankę!

  1. Boczek i żeberka włóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Całość posól i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż żeberka będą miękkie.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  4. Marchew, selera i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Ziemniaki i starte warzywa dodaj do garnka, w którym gotuje się mięso, i gotuj je do miękkości.
  6. Żeberka i boczek wyjmij z garnka, pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
  7. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy.
  8. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na wytopionym z kiełbasy tłuszczu.
  9. Dodaj do zupy.
  10. Śmietanę wymieszaj z musztardą, zahartuj chochlą gorącej zupy, powoli wlewaj do zupy, stale mieszając.
  11. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  12. Podawaj posypane natką pietruszki.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)

Sprawdź inne przepisy na smaczne zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/20 godzin temu
Zupka 6/10 po dodaniu maggi i zabka czosnku jest już 10/10 ;) kartoflanka bym tego nie nazwała ale mąż bardzo chwalił ;)
/11 miesięcy temu
Fakt to nie jest klasyczna kartoflanka, ale jest pyszna. Najlepszym dowodem jest mój mąż który jest zakochany w zupie pomidorowej. Dzisiaj zrobiłam kartoflankę wg przepisu Magdy i powiedział, ze mogę ja gotować. To znaczy, ze jest rewelacyjna i idealna na zimowe obiady!
/rok temu
zupy M.Gessler zawsze są wypasione...mniam pychotka
POKAŻ KOMENTARZE (7)