Pikantna zupa z soczewicą

Z bardzo ostrym chili!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pikantna zupa z soczewicą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 190 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 l bulionu warzywnego
  • łodyga selera naciowego
  • po pół papryki czerwonej i żółtej
  • papryczka chilli
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Zupa solianka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pikantną zupę z soczewicy!

  1. Soczewicę opłucz, zalej bulionem.
  2. Dodaj pokrojony seler naciowy, paprykę czerwoną, żółtą i chilli.
  3. Zagotuj, a potem gotuj około 15 minut.   
  4. Dodaj zrumienioną na oleju cebulę oraz posiekany czosnek, pomidory z puszki i koncentrat.
  5. Gotuj jeszcze około 10 min.
  6. Zupę dopraw do smaku.
  7. Podawaj posypaną natką pietruszki.

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)