POLECAMY

Pyszna przekąska nie tylko na święta. Zobacz 2 przepisy na sałatkę śledziową!

Polecamy pyszną sałatkę śledziową w wersji klasycznej z jabłkiem i porem, a także w nietypowej odsłonie... piernikowej!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
Pyszna przekąska nie tylko na święta. Zobacz 2 przepisy na sałatkę śledziową! fot. Igor Grątkowski

Chociaż sałatka śledziowa to przede wszystkim danie na Wigilię, równie często jemy ją w ciągu roku. Taką przekąskę można przyrządzić na wiele sposobów. Śledzie świetnie komponują się z różnymi dodatkami - idealnie będą smakować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Do sałatki śledziowej najczęściej dodajemy jabłko, cebulę, ogórka kiszonego i rodzynki, ale to wcale nie są jedyne pomysły na apetyczne składniki tej potrawy. Zobacz nasze pomysły!

Sałatka śledziowa o smaku piernikowym

To dość nietypowy pomysł na sałatkę. Zapewniamy jednak, że taka kompozycja smakowa skradnie serca wszystkich! Oto składniki na sałatkę śledziowo-piernikową:

  • 600 g filetów śledziowych,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 6 goździków,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • kawałek cynamonu,
  • kilka kromek pumpernikla,
  • 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich,
  • 5 łyżek miodu,
  • łyżka przyprawy do piernika,
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki.

Jak zrobić sałatkę śledziową o smaku piernikowym? Śledzie umyj. Olej zagotuj z octem, zielem angielskim, goździkami i cynamonem, wystudź. Śledzie pokrój na kawałki, zalej przygotowaną i przestudzoną marynatą, wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Pokrusz drobno pumpernikiel, wymieszaj go z posiekanymi orzechami, miodem i przyprawą do piernika. Powstanie apetyczna posypka. Śledzie osącz, przełóż na talerz, połącz z posypką, oprósz natką.

Klasyczna sałatka śledziowa z porem i jabłkiem

Sałatka śledziowa świetnie smakuje również z jabłkiem i porem. Oto składniki:

  • 400 g filetów śledziowych,
  • 1 jabłko,
  • 1 por,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • koperek.

Jak zrobić klasyczną sałatkę śledziową? Śledzie umyj i osusz, pokrój na kawałki. Jabłko pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Pora pokrój. Majonez wymieszaj ze śmietaną i z musztardą, przypraw pieprzem, cukrem i szczyptą soli. Wymieszaj, aż powstanie aksamitny sos. Śledzie połącz z jabłkiem i porem, polej sosem. Przed podaniem schłódź i posyp posiekanym koperkiem.

Zobacz więcej przepisów na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)