Dżem wieloowocowy

Z moreli, śliwek i porzeczek!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem wieloowocowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg moreli
  • 50 dag śliwek
  • 30 dag porzeczek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kg cukru żelującego 2:1
  • kilka goździków
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem wieloowocowy!

  1. Owoce umyj.
  2. Morele i śliwki pokrój na mniejsze kawałki i usuń pestki.
  3. Z porzeczek oberwij szypułki.
  4. Morele i śliwki zasyp cukrem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
  5. Gdy owoce puszczą sok, przełóż je do rondla, dodaj goździki i gotuj, ciągle mieszając, na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.
  6. Usuń goździki.
  7. Następnie dodaj porzeczki i gotuj, aż powstała na wierzchu dżemu piana zniknie.
  8. Gorący dżem przełóż do czystych wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
  9. Odstaw na kilka godzin.

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
hmmm dżem wieloowocowy jakoś mnie nie przekonuje, nie lubię mieszać smaków