Dżem śliwkowo-rabarbarowy

Nietypowa kombinacja smaków!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem śliwkowo-rabarbarowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 25 dag czerwonych śliwek
  • 70 dag cukru żelującego 2:1
  • kawałek imbiru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem ze śliwek i rabarbaru!

  1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki.
  2. Zasyp cukrem i odstaw, aby puścił sok.
  3. Śliwki pokrój na kawałki, usuń pestki i dodaj do rabarbaru.
  4. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
  5. Zdejmij pokrywkę, dodaj 2 łyżki pokrojonego w słupki imbiru i gotuj, aż dżem zgęstnieje.
  6. Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków.
  7. Wstaw do piekarnika i pasteryzuj w temperaturze 140 stopni C przez około 20 minut.

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
na dżem ze śliwek i rabarbaru nie miałabym ochoty