Placek ziemniaczany z cukinią

Dodaj też paprykę!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placek ziemniaczany z cukinią
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cukinie
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/4 pęczka bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 7 dużych jajek
  • 3 łyżki płynnej kremówki
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sos sojowy
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
Ziemniaki w mundurkach - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek ziemniaczany z cukinią!

  1. Cukinie pokrój w plasterki, przesmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek.
  2. Po 2 minutach dołóż posiekaną natkę, bazylię oraz dymkę z zieloną częścią. Przestudź.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w grube plastry.
  4. Połącz z cukinią.
  5. Polej kilkoma łyżeczkami sosu sojowego, posyp pieprzem.
  6. Foremkę o bokach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Nałóż ziemniaki z cukinią.
  8. Pokrojoną w kostkę paprykę podduś na maśle.
  9. Rozłóż na ziemniakach.
  10. Jajka wymieszaj z kremówką, dopraw pieprzem.
  11. Zalej warzywa.
  12. Posyp serem i piecz około 40 minut (180 stopni), aż masa się zetnie, a wierzch ładnie zrumieni.
  13. Podawaj na zimno.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)