Pita-kebab z warzywami - danie dla dzieci

Zdrowsza wersja lubianego dania, z własnoręcznie wykonaną pitą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pita-kebab z warzywami - danie dla dzieci
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag masła
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 10 dag łososia wędzonego w plasterkach
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/4 pęczka dymki
Jajecznica na parze - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pitę-kebab dla dzieci!

  1. Przygotuj ciasto na pity: drożdże rozetrzyj w ciepłej wodzie z cukrem i olejem.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz drożdże.
  3. Wyrób ciasto. Odstaw pod przykryciem, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 lub 8 części.
  5. Uformuj placuszki grubości centymetra i odstaw (pod przykryciem) na kolejne 20 minut.
  6. Posmaruj wierzch wodą i piecz w temperaturze 200 st. C przez 20-25 minut.
  7. Pity lekko przestudź i przekrój na pół.
  8. Miękkie masło utrzyj z sokiem i otartą skórką z cytryny, przypraw solą i pieprzem.
  9. Posmaruj pity, obłóż ogórkiem pokrojonym w plasterki i łososiem.
  10. Posyp pokrojoną dymką.

Sprawdź inne przepisy na dania dla dzieci:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)