Kapusta zasmażana

Wiosenna, młoda kapusta - świetny dodatek do wielu dań.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kapusta zasmażana
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 niewielka główka kapusty (najlepiej młodej)
  • masło do smażenia
  • 2 cebule
  • 200 g boczku
  • odrobina mąki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek
  • majeranek
Wigilijna kapusta z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na kapustę zasmażaną!

  1. Umyj kapustę i poszatkuj.
  2. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na maśle.
  3. Boczek również drobno pokrój i przesmaż razem z cebulą.
  4. Boczek i cebulkę przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  5. Dodaj kapustę i jeszcze odrobinę masła.
  6. Duś, podlewając co jakiś czas odrobiną wody. Duszenie powinno trwać ok. 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka.
  7. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  8. Dodaj trochę masła i mąki.
  9. Całość podgotuj ok. 15 minut.
  10. Posyp kapustę posiekanym koperkiem.
  11. Opcjonalnie w czasie duszenia możesz dodać również drobno pokrojoną marchewkę.

Sprawdź inne przepisy na wiosenne dania:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kapusta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)